Naleśniki orkiszowe z mascarpone i musem z mango

IMG_3873
Czas czytania: < 1 min

Zdrowe naleśniki orkiszowe z kremem z dodatkiem mascarpone i musem z mango

Składniki na naleśniki:

  • 200ml mleka 1,5%
  • 50ml wody gazowanej
  • 170g mąki orkiszowej bądź pszennej
  • 2 jaja kurze
  • 25g ksylitolu lub innego słodzika
  • 5ml oleju rzepakowego

Dodatki:

  • 1/2 mango
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 50g mascarpone
  • słodzik (np. ksylitol)
Naleśniki z kremem z mascarpone i musem z mango

Przygotowanie:

Mleko zmiksuj z jajkiem, mąką i słodzikiem do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy bez grudek. Na koniec dodaj wodę gazowaną i ponownie delikatnie wymieszaj ciasto. Odstaw ciasto na kilka minut do lodówki.

Patelnię teflonową posmaruj olejem rzepakowym za pomocą pędzla sylikonowego i dobrze rozgrzej. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron aż się zarumienią.

W osobnej miseczce wymieszaj mascarpone z jogurtem naturalnym i słodzikiem – ilość słodzika wedle uznania.

Mango obierz, pokrój na mniejsze kawałki zblenduj blenderem ręcznym na gładki mus.

Naleśniki podaj z kremem z mascarpone i polej musem z mango.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy