Zdrowe naleśniki orkiszowe z kremem z dodatkiem mascarpone i musem z mango
Składniki na naleśniki:
200ml mleka 1,5%
50ml wody gazowanej
170g mąki orkiszowej bądź pszennej
2 jaja kurze
25g ksylitolu lub innego słodzika
5ml oleju rzepakowego
Dodatki:
1/2 mango
100g jogurtu naturalnego
50g mascarpone
słodzik (np. ksylitol)
Naleśniki z kremem z mascarpone i musem z mango
Przygotowanie:
Mleko zmiksuj z jajkiem, mąką i słodzikiem do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy bez grudek. Na koniec dodaj wodę gazowaną i ponownie delikatnie wymieszaj ciasto. Odstaw ciasto na kilka minut do lodówki.
Patelnię teflonową posmaruj olejem rzepakowym za pomocą pędzla sylikonowego i dobrze rozgrzej. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron aż się zarumienią.
W osobnej miseczce wymieszaj mascarpone z jogurtem naturalnym i słodzikiem – ilość słodzika wedle uznania.
Mango obierz, pokrój na mniejsze kawałki zblenduj blenderem ręcznym na gładki mus.
Naleśniki podaj z kremem z mascarpone i polej musem z mango.
Czas czytania: 2min Suszone owoce to bogactwo witamin i składników odżywczych. Polecane na przekąskę i zdrową alternatywę dla słodyczy. Suszone jabłka, daktyle, śliwki czy banany stanowią doskonały dodatek
Czas czytania: 4min Dość regularnie opisujemy Wam różne schorzenia jelit oraz porady, jak zadbać o układ pokarmowy i profilaktycznie go wspomagać. Przy chorobach takich jak SIBO, czy IBS
Czas czytania: 2min Potas jest jednym z najważniejszych pierwiastków w ludzkim organizmie. Reguluje pracę układu nerwowego, wpływa na skurcze mięśni oraz uwalnianie hormonów. Jego niedobór (zwany hipokaliemią), może
Czas czytania: 2min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy