Naleśniki szpinakowe z farszem z kurczaka, fety i brokuła

IMG_2755
Czas czytania: < 1 min

Naleśniki w wersji wytrawnej to świetny pomysł na urozmaicony obiad! Zielone naleśniki cieszą oko a farsz to idealne połączenie smaków. Koniecznie wypróbuj tę wersję na słono a zakochasz się w tym połączeniu.

Składniki na naleśniki:

  • 75g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5g oleju rzepakowego
  • 75ml mleka 1,5%
  • 100ml wody gazowanej
  • garść szpinaku

1.Do miski wsyp mąkę ze szczyptą soli i energicznie miksując dolewaj mleko oraz wodę tak aby nie powstały grudki. Dodaj dwa jajka i ponownie dokładnie miksuj masę. Na końcu dorzuć świeży szpinak i zblenduj go razem z masą do połączenia składników

2.Na dobrze rozgrzanej patelni smaż naleśniki na odrobinie oleju które możesz rozprowadzić pędzelkiem silikonowym bądź na patelni teflonowej beztłuszczowej.

Farsz do 2-3 naleśników:

  • 150g filetu z kurczaka
  • 5g oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy
  • 150g brokuła
  • 50g sera feta
  • 50g jogurtu naturalnego

1.Przygotuj garnek z wodą na mięso i brokuła. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w wodzie ok 10-15 minut. Na koniec dodaj różyczki brokuła i gotuj je razem z mięsem przez 3-4 minuty. Odcedź całość.

2.W osobnej misce wymieszaj jogurtu naturalny z fetą. Mięso rozdrobnij widelcem i dodaj wraz z brokułem do fety z jogurtem. Wymieszaj do połączenia składników.

3.Gotowy farsz nakładaj na naleśniki i zawiń w rulon.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju