Naleśniki w wersji wytrawnej to świetny pomysł na urozmaicony obiad! Zielone naleśniki cieszą oko a farsz to idealne połączenie smaków. Koniecznie wypróbuj tę wersję na słono a zakochasz się w tym połączeniu.
Składniki na naleśniki:
- 75g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 5g oleju rzepakowego
- 75ml mleka 1,5%
- 100ml wody gazowanej
- garść szpinaku
1.Do miski wsyp mąkę ze szczyptą soli i energicznie miksując dolewaj mleko oraz wodę tak aby nie powstały grudki. Dodaj dwa jajka i ponownie dokładnie miksuj masę. Na końcu dorzuć świeży szpinak i zblenduj go razem z masą do połączenia składników
2.Na dobrze rozgrzanej patelni smaż naleśniki na odrobinie oleju które możesz rozprowadzić pędzelkiem silikonowym bądź na patelni teflonowej beztłuszczowej.

Farsz do 2-3 naleśników:
- 150g filetu z kurczaka
- 5g oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
- 150g brokuła
- 50g sera feta
- 50g jogurtu naturalnego
1.Przygotuj garnek z wodą na mięso i brokuła. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w wodzie ok 10-15 minut. Na koniec dodaj różyczki brokuła i gotuj je razem z mięsem przez 3-4 minuty. Odcedź całość.
2.W osobnej misce wymieszaj jogurtu naturalny z fetą. Mięso rozdrobnij widelcem i dodaj wraz z brokułem do fety z jogurtem. Wymieszaj do połączenia składników.
3.Gotowy farsz nakładaj na naleśniki i zawiń w rulon.
Spróbuj również: