Naleśniki na mące orkiszowej bez cukru
Składniki:
- 200ml mleka 1,5%
- 50ml wody gazowanej
- 170g mąki orkiszowej
- 2 jaja kurze
- 25g ksylitolu lub innego słodzika
- 5ml oleju rzepakowego
Dodatkowo na jedną porcję:
- 100g śliwek
- łyżka miodu
- łyżeczka masła orzechowego

Przygotowanie:
Mleko zmiksuj z jajkami, mąką i słodzikiem do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy bez grudek. Na koniec dodaj wodę gazowaną i ponownie delikatnie wymieszaj ciasto. Odstaw ciasto na kilka minut do lodówki.
Do szklanki przelej olej rzepakowy. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej a olej rzepakowy rozsmaruj pędzlem sylikonowym. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z obu stron aż się zarumienią.
Śliwki:
Śliwki umyj i przekrój na połówki. Wydrąż pestkę. Następnie rozgrzej patelnię i praż śliwki pod przykryciem z dodatkiem 3-4 łyżek wody na małym ogniu. Po 3-4 minutach dodaj miód i praż kolejne 2-3 minuty aż śliwki zmiękną.
Na talerzu ułóż naleśniki w trójkąty i podaj je z karmelizowaną śliwką i polej łyżeczką masła orzechowego.
Spróbuj również: