Naleśniki z karmelizowaną śliwką i masłem orzechowym

IMG_3230
Czas czytania: < 1 min

Naleśniki na mące orkiszowej bez cukru

Składniki:

  • 200ml mleka 1,5%
  • 50ml wody gazowanej
  • 170g mąki orkiszowej
  • 2 jaja kurze
  • 25g ksylitolu lub innego słodzika
  • 5ml oleju rzepakowego

Dodatkowo na jedną porcję:

  • 100g śliwek
  • łyżka miodu
  • łyżeczka masła orzechowego
Naleśniki z karmelizowaną śliwką i masłem orzechowym

Przygotowanie:

Mleko zmiksuj z jajkami, mąką i słodzikiem do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy bez grudek. Na koniec dodaj wodę gazowaną i ponownie delikatnie wymieszaj ciasto. Odstaw ciasto na kilka minut do lodówki.

Do szklanki przelej olej rzepakowy. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej a olej rzepakowy rozsmaruj pędzlem sylikonowym. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z obu stron aż się zarumienią.

Śliwki:

Śliwki umyj i przekrój na połówki. Wydrąż pestkę. Następnie rozgrzej patelnię i praż śliwki pod przykryciem z dodatkiem 3-4 łyżek wody na małym ogniu. Po 3-4 minutach dodaj miód i praż kolejne 2-3 minuty aż śliwki zmiękną.

Na talerzu ułóż naleśniki w trójkąty i podaj je z karmelizowaną śliwką i polej łyżeczką masła orzechowego.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu