Naleśniki z karmelizowaną śliwką i masłem orzechowym

IMG_3230
Czas czytania: < 1 min

Naleśniki na mące orkiszowej bez cukru

Składniki:

  • 200ml mleka 1,5%
  • 50ml wody gazowanej
  • 170g mąki orkiszowej
  • 2 jaja kurze
  • 25g ksylitolu lub innego słodzika
  • 5ml oleju rzepakowego

Dodatkowo na jedną porcję:

  • 100g śliwek
  • łyżka miodu
  • łyżeczka masła orzechowego
Naleśniki z karmelizowaną śliwką i masłem orzechowym

Przygotowanie:

Mleko zmiksuj z jajkami, mąką i słodzikiem do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy bez grudek. Na koniec dodaj wodę gazowaną i ponownie delikatnie wymieszaj ciasto. Odstaw ciasto na kilka minut do lodówki.

Do szklanki przelej olej rzepakowy. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej a olej rzepakowy rozsmaruj pędzlem sylikonowym. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z obu stron aż się zarumienią.

Śliwki:

Śliwki umyj i przekrój na połówki. Wydrąż pestkę. Następnie rozgrzej patelnię i praż śliwki pod przykryciem z dodatkiem 3-4 łyżek wody na małym ogniu. Po 3-4 minutach dodaj miód i praż kolejne 2-3 minuty aż śliwki zmiękną.

Na talerzu ułóż naleśniki w trójkąty i podaj je z karmelizowaną śliwką i polej łyżeczką masła orzechowego.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty