Naleśniki z sosem mandarynkowym

IMG_3432
Czas czytania: < 1 min

Naleśniki bez cukru z mąki orkiszowej

Składniki:

  • 200ml mleka 1,5%
  • 50ml wody gazowanej
  • 170g mąki orkiszowej bądź pszennej
  • 2 jaja kurze
  • 50g ksylitolu lub innego słodzika
  • 5ml oleju rzepakowego
  • 4 mandarynki
  • 1/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Naleśniki z syropem z mandarynek

Przygotowanie:

Mleko zmiksuj z jajkiem, mąką i połową ksylitolu do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy bez grudek. Na koniec dodaj wodę gazowaną i ponownie delikatnie wymieszaj ciasto. Odstaw ciasto na kilka minut do lodówki.

Rozgrzej patelnię teflonową i wysmaruj cienko olejem rzepakowym za pomocą pędzla sylikonowego. Smaż naleśniki z obu stron aż się zarumienią.

Wyciśnij sok z mandarynek. W rondelku gotuj sok na małym ogniu z dodatkiem drugiej połowy ksylitolu (ok. 25g) przez 5-8 minut. W pojemniczku rozpuść mąkę ziemniaczaną w 1-2 łyżkach wody. Do soku z mandarynek dolej rozpuszczoną mąkę cały czas mieszając. Gotuj i mieszaj aż syrop zgęstnieje.

Naleśniki podaj z syropem z mandarynek.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty