Naleśniki z twarożkiem i sosem pomarańczowym

IMG_2335
Czas czytania: < 1 min

Jesienne naleśniki z twarożkiem i sosem pomarańczowym.

Składniki:

  • 250ml mleka 1,5%
  • 170g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 jaja kurze
  • 25g ksylitolu (bądź innego słodzika)
  • 200g twarożek domowy Piątnica
  • 1 pomarańcza
  • łyżeczka proszku do budyniu lub mąki ziemniaczanej
  • ok 100ml wody
  • 24g miodu (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

1.Mleko, mąka i jaja kurze zmiksuj na gładką masę. Odstaw ciasto na kilka minut w chłodne miejsce.

2.Rozgrzej patelnię dobrze i smaż naleśniki na odrobinie oleju rzepakowego z każdej strony aż zrumienieją.

3.Obierz pomarańczę a miąższ pokrój w kostkę. W garnku umieść pomarańczę, zalej wodą i dodaj ksylitol. Zagotuj chwilę ale nie zbyt długo aby pomarańcza nie zgorzkniała.

4.Łyżeczkę proszku do budyniu rozpuść w odrobinie wody i dodaj do gotującej się pomarańczy cały czas mieszając.

5.Twarożek wymieszaj z miodem. Naleśniki zawiń z serem w środku i polej sosem pomarańczowym.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu