Za każdym razem, kiedy piszemy o zdrowiu, urodzie, czy poprawie warunków fizycznych – jako nadrzędny element pojawia nam się dieta. Tym razem także nie zaskoczymy – przedstawiając Wam TOP 5 naturalnych, żywieniowych wspomagaczy wydolności.
Oprócz regularnych treningów, warto zadbać o to, by w ciągu dnia nie zabrakło ich w naszej diecie.
Owsianka na start!
Dla sportowców, osób aktywnych, czy tych po prostu dbających o bardzo zdrowe żywienie – to zdecydowanie pozycja obowiązkowa w codziennym menu.
Owsianka zawiera duże ilości węglowodanów złożonych, które stanowią podstawowe źródło energii podczas wysiłku o umiarkowanej intensywności. Zawartość spowalniającego trawienie błonnika (aż 10%) zapewnia stopniowe uwalnianie energii w linowym rytmie. Ponadto płatki dostarczają sporych ilości niezbędnego białka (ok. 12%) i mikroelementów, w tym m.in. cynku i witamin z grupy B. Oczyszczanie naczyń krwionośnych z cholesterolu, wspomaganie regeneracji tkanki kostnej i łącznej – to tylko niektóre z korzyści płynących z jedzenia ów produktu.
Bananowe doładowanie okołotreningowe
Banan – ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych – stanowi przede wszystkim natychmiastowy zastrzyk energii, co powoduje, że jest częstym wyborem od razu po treningu (jako składnik posiłku potreningowego). Jego wielką zaletą jest też bardzo dużą zawartość potasu, co sprawia, że banan stanowi też doskonałe zasilenie podczas długotrwałego, intensywnego wysiłku – jak np. bieg w maratonie. Potas jest jednym z pierwiastków, które tracimy wraz z potem – długi wysiłek (zwłaszcza w upalny dzień) może poskutkować przetrzebieniem jego zasobów, a w konsekwencji osłabieniem organizmu.
Eliksir mocy – czyli sok z buraka
O sprzyjających organizmowi właściwościach buraka pisaliśmy niedawno tutaj . Sok z buraka, to coś w rodzaju soku z gumi-jagód z kultowej bajki lat 90’ 🙂
Jedno z badań Uniwersytetu w Exeter wykazało, że kolarze pijący ów napój przed wysiłkiem pracowali 16% dłużej niż grupa kontrolna. To czyni go prawdziwie bezkonkurencyjnym w roli wspomagacza przed zawodami lub ciężkim treningiem.
Borówka amerykańska – słodka regeneracja
Poza wysoką zawartością antyoksydantów (które mogą chronić przed uszkodzeniami DNA) jedzenie borówki amerykańskiej wspomoże regenerację mięśni. Substancje zawarte w borówkach, niwelują zjawisko stresu oksydacyjnego, a także przyspieszają odbudowę włókien mięśniowych. Poza tym, spożycie borówki przyczynia się także do poprawy funkcjonowania mózgu, gdzie akumulują się korzystne antyoksydanty.
Jajka – najlepszym źródłem białka wspomagającym mięśnie
Jajka przez długi czas cieszyły się złą sławą, będąc oskarżanymi o podwyższanie cholesterolu i ryzyka miażdżycy (co tak naprawdę ciągle krąży gdzieś jeszcze – jako dietetyczny mit).
Na szczęście w ostatnich latach, nowe badania wyprowadziły nas z owych błędów i wiemy już, że jedzenie jajek z umiarem nie niesie za sobą żadnych negatywnych skutków. Wręcz przeciwnie: dzięki wysokiej wartości wskaźnika BV (przyswajalności biologicznej białka) jajka stanowią doskonałą część posiłku po treningu lub w okresie regeneracji. Białko jaja w swojej jakości i zawartości odpowiedniej proporcji aminokwasów, jest zdecydowanie ponad tym pochodzącym z mięsa, czy z roślin strączkowych.
Polecamy także: