Ocet to nic innego jak roztwór kwasu octowego. Jest to produkt naturalny, ale nie oznacza to, że jest uniwersalny i dobry na wszystko. Jest produktem pokrewnym do alkoholu, ale nie alkoholem.

Liczne właściwości, zdrowotne i kosmetyczne, jakimi charakteryzuje się ocet, znane były już w czasach starożytnych. Wykorzystywany był wtedy jednak jako środek konserwujący. Octy, w zależności od rodzaju, są niezwykle popularnym dodatkiem spożywczym – dodaje się je do zalew, marynat, sosów itd., ale niektóre również i do deserów. W gospodarstwie domowym znajdują również wiele innych zastosowań. Ocet może nie tylko wzbogacić smak potraw, ale i wspomóc walkę z niektórymi chorobami czy przykrymi dolegliwościami.
Co ważne, mamy różne rodzaje octu i nie każdy nadaje się do wszystkiego. Poznajmy najpopularniejsze.
Ocet winny, produkowany jest z wina. Wykorzystywane jest do tego zarówno wino – białe lub czerwone. Ocet winny dostępny jest w formie roztworu o stężeniu kwasu octowego w wysokości od 6 do 10%. Dobrej jakości ocet winny dostarcza: magnez, fosfor i potas.

Wykorzystuje się go min. do przygotowywania marynat do mięs (głównie wołowiny, cielęciny i jagnięciny), czerwonego barszczu czy innych dań z buraków, a także do przygotowania dressingów do sałatek.
Ocet balsamiczny ma zdecydowanie łagodniejszy smak. Produkowany jest z winogron (zarówno czerwonych, jak i białych). Ma ciemną barwę (oryginalny jest prawie czarny) oraz słodkawo-kwaśny smak i aromat. Jest substancją gęstą i lepką.
Ocet balsamiczny wykorzystuje się jako dodatek do sałatek, czy to bazę czy w ogóle dressing. Nadaje się również do marynat i sosów, szczególnie tych do dań kuchni włoskiej, a nawet do przygotowywania deserów, w tym też owocowych.
Produkowany z samych jabłek, bądź z jabłkowego musu i bardzo znany jest ocet jabłkowy. To źródło: witamin: A (beta karotenu), z grupy B, C, E, kwasu jabłkowego, pektyn. Niepasteryzowany jest również bogaty w enzymy. Ocet jabłkowy jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie redukcyjnej, tj. odchudzających się, gdyż mówi się, że zmniejsza apetyt, usprawnia perystaltykę jelit i odkwasza organizm. Poza tym, ocet jabłkowy wykorzystywany jest w walce z chorobami reumatycznymi, cukrzycą, przeziębieniami oraz drożdżycą. Ocet jabłkowy wykorzystać możemy jako składnik dressingów do sałatek. Szczególnie dobrze komponuje się również z białym mięsem oraz drobiem.
Polecamy także:
