Każdego roku wyrzucane jest i marnowane całe mnóstwo jedzenia. O ile czasami wyrzucenie jakiejś żywności jest niestety konieczne, o tyle nie ma nic gorszego niż pozbywanie się produktów spożywczych dlatego, że źle przechowywaliśmy je w lodówce.
Odpowiednie przechowywanie żywności może zdecydowanie zmniejszyć proceder marnotrawstwa jedzenia – zwłaszcza, że zasady są banalne.
Przechowywanie żywności – górna i środkowa półka lodówki
Góra i środek lodówki, to miejsce na nabiał, gotowe posiłki, pakowane produkty spożywcze, resztki. Możemy też na nich położyć gotowane mięso i sałatki. Wszystkie powinny być czymś przykryte lub przechowywane w szczelnych pojemnikach. Szkodliwe bakterie z surowej żywności nie przeniosą się wtedy na gotowane jedzenie.
Dolna półka lodówki
Surowe mięso, drób i ryby włóż w szczelnie zamykanych pojemnikach. Pojemniki zapewnią, że produkty te nie będą kapały ani dotykały innych produktów spożywczych. Surowe mięso zawsze przechowujemy na dole lodówki, by uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego.
Szuflada na sałatki
W tym miejscu powinniśmy trzymać warzywa i owoce. Przed włożeniem do lodówki starannie je myjemy – po czym owijamy w papier lub plastik z otworami wentylacyjnymi. Tym sposobem zapobiegamy zanieczyszczeniom. W przypadku sałatek i ziół – przed przechowaniem – możemy je owinąć w wilgotny ręcznik papierowy. To uchroni owe produkty przed wyschnięciem, a świeżość zostanie zachowana na dłużej.
Higiena żywności – temperatura
Najlepsza i wskazana temperatura w lodówce, to 0-5 st. C – wtedy żywność będzie wolniej się psuła. W takiej też temperaturze bakterie nie są w stanie się namnażać.
Resztki
Wszystkie resztki winniśmy trzymać w szczelnych, przezroczystych pojemnikach lub opakowaniach. Tym samym jedzenie zachowuje świeżość. Warto podzielić resztki na małe porcje, aby szybciej się ochłodziły. Niektóre zarodniki pleśni przetrwają proces gotowania i mogą kiełkować – jeśli jedzenie za długo utrzyma temperaturę pokojową.
Nie powinno przechowywać się w puszkach resztek po zupach, tuńczyka, sosu żurawinowego czy innych potraw. Po otwarciu puszki pozostały metal może zostawić charakterystyczny posmak.
Częste błędy w przechowywaniu żywności
Warto wiedzieć, że do lodówki nie powinno się wkładać ciepłych posiłków. Dlaczego? Po pierwsze, w ten sposób można uszkodzić sprzęt – agregat zaczyna wtedy intensywniej pracować, a to może doprowadzić do usterki. Po drugie, taki nawyk sprawia, że zużywamy dużo więcej energii.
Gotowe danie należy schłodzić do temperatury pokojowej i dopiero wtedy umieścić w chłodziarce.
Ogólne zasady przechowywania produktów spożywczych
* Lodówka nigdy nie powinna być przeładowana. Wpychanie ostatniego kawałka jedzenia w danym momencie może wydać się dobrym pomysłem, ale grozi zablokowaniem systemu chłodzącego. Istnieje również ryzyko, że nie zamkniemy prawidłowo drzwi lodówki (nie domkniemy ich do końca).
* Nowe zapasy powinno się zawsze trzymać z produktami z krótszym terminem przydatności. Sprawdźmy zawsze, czy przechowujemy produkty zgodnie z datą przydatności do spożycia. Dzięki temu nie będziemy marnować żywności i jednocześnie zaoszczędzimy pieniądze.
* Nie trzymajmy w lodówce otwartych puszek. W przeciwnym razie zwiększamy ryzyko zanieczyszczeń – szczególnie kwaśnych produktów spożywczych. Jeśli koniecznie musimy przechować puszkę w lodówce, to włóżmy ją najpierw do odpowiedniego pojemnika.
* Zbyt wysoka (niewłaściwa) temperatura w lodówce najczęściej wynika z przeciążenia, zablokowania aglomeratów chłodniczych lub nieprawidłowego ustawienia termostatu. Jeśli urządzenie nie ma wbudowanego termometru, zawsze możemy kupić go oddzielnie. Dzięki temu na bieżąco możemy sprawdzać temperaturę w lodówce. Jak zostało napisane wyżej – prawidłowa temperatura wynosi
0-5*C.
Polecamy także: