Odpowiednie przechowywanie żywności w lodówce

cm-refrigeradores-footer
Czas czytania: 2 min

Każdego roku wyrzucane jest i marnowane całe mnóstwo jedzenia. O ile czasami wyrzucenie jakiejś żywności jest niestety konieczne, o tyle nie ma nic gorszego niż pozbywanie się produktów spożywczych dlatego, że źle przechowywaliśmy je w lodówce.
Odpowiednie przechowywanie żywności może zdecydowanie zmniejszyć proceder marnotrawstwa jedzenia – zwłaszcza, że zasady są banalne.

Przechowywanie żywności – górna i środkowa półka lodówki

Góra i środek lodówki, to miejsce na nabiał, gotowe posiłki, pakowane produkty spożywcze, resztki. Możemy też na nich położyć gotowane mięso i sałatki. Wszystkie powinny być czymś przykryte lub przechowywane w szczelnych pojemnikach. Szkodliwe bakterie z surowej żywności nie przeniosą się wtedy na gotowane jedzenie.

Dolna półka lodówki

Surowe mięso, drób i ryby włóż w szczelnie zamykanych pojemnikach. Pojemniki zapewnią, że produkty te nie będą kapały ani dotykały innych produktów spożywczych. Surowe mięso zawsze przechowujemy na dole lodówki, by uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego.


Szuflada na sałatki

W tym miejscu powinniśmy trzymać warzywa i owoce. Przed włożeniem do lodówki starannie je myjemy – po czym owijamy w papier lub plastik z otworami wentylacyjnymi. Tym sposobem zapobiegamy zanieczyszczeniom. W przypadku sałatek i ziół – przed przechowaniem – możemy je owinąć w wilgotny ręcznik papierowy. To uchroni owe produkty przed wyschnięciem, a świeżość zostanie zachowana na dłużej.

Higiena żywności – temperatura

Najlepsza i wskazana temperatura w lodówce, to 0-5 st. C – wtedy żywność będzie wolniej się psuła. W takiej też temperaturze bakterie nie są w stanie się namnażać.

Resztki

Wszystkie resztki winniśmy trzymać w szczelnych, przezroczystych pojemnikach lub opakowaniach. Tym samym jedzenie zachowuje świeżość. Warto podzielić resztki na małe porcje, aby szybciej się ochłodziły. Niektóre zarodniki pleśni przetrwają proces gotowania i mogą kiełkować – jeśli jedzenie za długo utrzyma temperaturę pokojową.

Nie powinno przechowywać się w puszkach resztek po zupach, tuńczyka, sosu żurawinowego czy innych potraw. Po otwarciu puszki pozostały metal może zostawić charakterystyczny posmak.

Częste błędy w przechowywaniu żywności

Warto wiedzieć, że do lodówki nie powinno się wkładać ciepłych posiłków. Dlaczego? Po pierwsze, w ten sposób można uszkodzić sprzęt – agregat zaczyna wtedy intensywniej pracować, a to może doprowadzić do usterki. Po drugie, taki nawyk sprawia, że zużywamy dużo więcej energii.
Gotowe danie należy schłodzić do temperatury pokojowej i dopiero wtedy umieścić w chłodziarce.

Ogólne zasady przechowywania produktów spożywczych

*  Lodówka nigdy nie powinna być przeładowana. Wpychanie ostatniego kawałka jedzenia w danym momencie może wydać się dobrym pomysłem, ale grozi zablokowaniem systemu chłodzącego. Istnieje również ryzyko, że nie zamkniemy prawidłowo drzwi lodówki (nie domkniemy ich do końca).

* Nowe zapasy powinno się zawsze trzymać z produktami z krótszym terminem przydatności. Sprawdźmy zawsze, czy przechowujemy produkty zgodnie z datą przydatności do spożycia. Dzięki temu nie będziemy marnować żywności i jednocześnie zaoszczędzimy pieniądze.

* Nie trzymajmy w lodówce otwartych puszek. W przeciwnym razie zwiększamy ryzyko zanieczyszczeń – szczególnie kwaśnych produktów spożywczych. Jeśli koniecznie musimy przechować puszkę w lodówce, to włóżmy ją najpierw do odpowiedniego pojemnika.

* Zbyt wysoka (niewłaściwa) temperatura w lodówce najczęściej wynika z przeciążenia, zablokowania aglomeratów chłodniczych lub nieprawidłowego ustawienia termostatu. Jeśli urządzenie nie ma wbudowanego termometru, zawsze możemy kupić go oddzielnie. Dzięki temu na bieżąco możemy sprawdzać temperaturę w lodówce. Jak zostało napisane wyżej – prawidłowa temperatura wynosi
0-5*C.

Polecamy także:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu