Dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonem to zdecydowanie jesienny wypiek. Smak dyni nie dominuje w cieście w zasadzie jest niewyczuwalny za to dodaje on cenne wartości odżywcze. Do polewy co prawda użyto cukru trzcinowego ale nie jest to koniecznie. Można go śmiało zastąpić ksylitolem lub słodzikiem.
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 1 jajo kurze
- 20g świeżych drożdży
- 125ml mleka 1,5%
- słodzik
- 200g puree z dyni
- 30g masła
- polewa: 30g masła, cynamon, 50g cukru trzcinowego lub ksylitolu

1.Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka oraz dodaj łyżeczkę mąki. Odstaw tą miksturę na kilka minut na bok. W pozostałym mleku w garnku roztop 30g masła. Odstaw do ostygnięcia.
2.Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w wodzie przez ok 10 minut aż zmięknie. Odcedź i zblenduj dynię na puree.
3.Do mąki dodaj jajo kurze, mleko z masłem, rozpuszczone drożdże, słodzik, puree z dyni i miksuj do połączenia składników.
4.Jeśli ciasto wyjdzie zbyt kleiste podsyp je mąką. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5h.
5.Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek prostokątny o grubości ok 1-1,5cm. Prostokąt pokrój na mniejsze prostokąty o wielkości ok 15x5cm.
6.Przygotuj foremkę nie zbyt dużą i wyłóż ją papierem do pieczenia.
7.Rozpuść w garnku masło i ostudź przez chwilę. Dodaj dwie łyżeczki cynamonu i cukier. Dobrze wymieszaj polewę.
8.Każdy prostokąt nasmaruj miksturą cynamonową ale tylko z jednej strony.
9.Kolejno układaj prostokąt na prostokąt ok 6 sztuk na raz tworząc “piramidę”. Teraz układaj taką gotową piramidkę w foremce i następnie stwórz kolejną piramidę prostokątów i doklej do poprzedniej. Warstwy powinny być ułożone jak na drugim zdjęciu przedstawione.
10.Tak ułożone ciasto wstaw do piekarnika na 25 minut w 180 stopniach.

Spróbuj również: