Omlet carski z rodzynkami i powidłami

IMG_2655
Czas czytania: < 1 min

Omlety na słodko to świetne sycące śniadanie. Wypróbuj tą wersję jesienną z rodzynkami i powidłami.

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 50ml kefiru
  • 40g mąki orkiszowej
  • łyżeczka masła
  • słodzik
  • garść rodzynek
  • powidła ze śliwki (np. domowej roboty)

Sposób wykonania:

1.Białko jaja kurzego ubij na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksuj mąkę ze słodzikiem, kefirem i żółtkami.

2.Do masy dodawaj ubite białko szpatułką delikatnie mieszając do połączenia składników.

3.Rozgrzej dobrze patelnie z dodatkiem masła. Wlej na patelnię masę na ciasto i smaż pod przykryciem na małym ogniu. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.

4.Gotowego omleta zdejmij z ognia i szpatułką na patelni rozdrobnij na mniejsze kawałki.

5.Podaj z rodzynkami i powidłami.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty