Pandemia a jej wpływ na wzrost otyłości wśród dzieci i nawyków żywieniowych u dorosłych

gettyimages-1182598859-6c3704a8c
Czas czytania: 2 min

Statystycznie Polak podczas 12 miesięcznej pandemii przytył od 4 do 8kg, w praktyce większość moich pacjentów tyła nawet 0.5kg tygodniowo, co po roku dało plus 20kg na wadze !

Problem dotyczy nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Co trzeci mój pacjent to dziecko w wieku od 5 do 16lat. Tak nie było od 10 lat od kiedy zaczęłam pracę dietetyka.

Z czego to wynika ?

Nad tym pytaniem chciałabym się pochylić i wyjaśnić obecne zjawisko otyłości. Zacznijmy od podstawy jaką jest obniżona lub całkowicie znikoma aktywność fizyczna. Lekcje on-line, zdalna praca pozbawiły dzieci i dorosłych codziennej podstawowej dawki ruchu. Dzieci się rozleniwiły i większość dnia spędzają przy komputerze, smartfonie oraz przy lodówce. Zamknięcie siłowni, a tym samym wielu zajęć dodatkowych bezpośrednio przełożyło się na wzrost nadwagi i otyłości. Wielu pacjentom ciężko zmotywować się do treningów on-line w domu, lub praca zdalna sprawia, że nie dają rady pogodzić nauki dziecka  z własnymi obowiązkami. Nikt nas nie przygotował na taką sytuację.

Co się stało z naszą dietą ?

W domu mamy łatwy i szybki dostęp do lodówki. Siedzimy, pracujemy i podjadamy…. Dziennie zarówno dzieci jak i dorośli potrafią zjeść 500-1000kcal więcej niż dotychczas, jednocześnie nie spalając nadmiaru kalorii. Jemy zdecydowanie za dużo i nieodpowiednio. W naszych domach dominują słodycze, bułki, tzw. gotowce do podgrzania, fast foody i  napoje kolorowe oraz soki. Jemy na szybko i co popadnie, każdego dnia przekraczając dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.

Rodzice zaczynają widzieć jak ich dzieci tyją i przychodzą do mnie po pomoc. Od tego warto zacząć – od wizyty dietetyka i zmiany nawyków żywieniowych, które są podstawą zdrowej, zbilansowanej diety u dziecka. Jest to proces, który często trwa kilka miesięcy, ale jego efekty zostaną na wiele lat. Dieta nie tylko odchudza, ale też często leczy , poprawia zdrowie i kondycję.

Ponieważ jestem dietetykiem klinicznym 90% pacjentów przychodzi do mnie z jednostkami chorobowymi takimi jak cukrzyca, stłuszczenie wątroby, niedoczynność tarczycy, zapalenie trzustki, złe wyniki badań i wiele innych. Część z tych chorób rozwinęła się właśnie w czasie pandemii i jest bezpośrednio związana z brakiem aktywności oraz złymi nawykami żywieniowymi.

Pokłosie pandemii odczuliśmy na własnym zdrowiu, na kilogramach oraz na kondycji. Wszystko da się zmienić, wymaga to jednak pracy i wsparcia specjalisty.

Zachęcam głównie rodziców do korzystania z konsultacji oraz szkoleń, które tworzę po to aby pomóc wszystkim dzieciom i dorosłym cierpiącym obecnie z powodu otyłości i chorób współistniejących.

Artykuł ekspercki

Katarzyna Gąsior

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu