Pasta z pieczonego bakłażana, oliwek i jogurtu greckiego

IMG_1550
Czas czytania: < 1 min

Jeśli lubisz grecką kuchnię ta pasta na pewno zachwyci Twoje kubki smakowe! Podana na bagietce, bułce lub pieczywie chrupkim stanowi świetną przekąskę i alternatywę do tradycyjnych past jajecznych lub twarogowych.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • łyżka czarnych lub zielonych oliwek (ok 20g)
  • 400g jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, świeża bazylia
  • 5g oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1.Bakłażana pokrój w drobną kostkę i zamarynuj oliwą i przyprawami. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

2.Oliwki pokrój w drobne plasterki. Świeżą bazylię posiekaj. W misce wymieszaj jogurt grecki z solą, pieprze, sokiem z cytryny, bazylią, oliwkami i pieczonym bakłażanem. Jeśli chcesz aby pasta była ostrzejsza w smaku zamień cześć jogurtu greckiego na fetę, np 50g fety i 350g jogurtu greckiego.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy