Pieczone frytki warzywne z hummusem

IMG_2452
Czas czytania: < 1 min

Potrzebujesz zdrowej przekąski nieobfitującej w dużą ilość kalorii? Wypróbuj nasze frytki warzywne, które stanowią wartościową porcję warzyw.

Składniki:

  • 45g marchwi (1 szt.)
  • 100g burak (1 szt.)
  • 200g ziemniaków (2 szt.)
  • 80g korzeń pietruszki (1 szt.)
  • 10ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny, sezam

Składniki na hummus:

  • 100g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g pasty tahini
  • 10g oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.Warzywa dokładniej umyj, obierz i pokrój w słupki. W misce wymieszaj je z olejem i przyprawami.

2.Wyłóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3.Wstaw do piekarnika na 20-25 minut w 180 stopniach.

4.Przyda Ci się blender z pojemniczkiem i ostrzą! Do pojemniczka daj odsączoną ciecierzycę, przez praskę ściśnięty czosnek, tahini lub sezam, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy.

5.Blenduj bardzo dokładnie przez kilka minut aż powstanie gęsta i gładka pasta. Jeśli będzie zbyt gęsta dolej trochę wody.

6.Warzywne frytki posyp sezamem i podaj z hummusem.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju