Potrzebujesz zdrowej przekąski nieobfitującej w dużą ilość kalorii? Wypróbuj nasze frytki warzywne, które stanowią wartościową porcję warzyw.
Składniki:
- 45g marchwi (1 szt.)
- 100g burak (1 szt.)
- 200g ziemniaków (2 szt.)
- 80g korzeń pietruszki (1 szt.)
- 10ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz czarny, sezam
Składniki na hummus:
- 100g odsączonej ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 10g pasty tahini
- 10g oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1.Warzywa dokładniej umyj, obierz i pokrój w słupki. W misce wymieszaj je z olejem i przyprawami.
2.Wyłóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.Wstaw do piekarnika na 20-25 minut w 180 stopniach.
4.Przyda Ci się blender z pojemniczkiem i ostrzą! Do pojemniczka daj odsączoną ciecierzycę, przez praskę ściśnięty czosnek, tahini lub sezam, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy.
5.Blenduj bardzo dokładnie przez kilka minut aż powstanie gęsta i gładka pasta. Jeśli będzie zbyt gęsta dolej trochę wody.
6.Warzywne frytki posyp sezamem i podaj z hummusem.