Pieczone frytki warzywne

IMG_3333
Czas czytania: < 1 min

Frytki warzywne z domowym sosem aioli

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 burak
  • 2 pietruszki
  • 5ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, suszona bazyli

Sos:

  • 50g majonezu light
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
Frytki z buraka, marchwi, pietruszki z sosem aioli

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę umyj i obierz. Pokrój w słupki. Buraka umyj, obierz i również pokrój w słupki. W misce wymieszaj pokrojone warzywa z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wyłóż zamarynowane warzywa na blachę z papierem do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik i piecz frytki w 180 stopniach przez 15-20 minut.

W miseczce wymieszaj majonez z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu. Wymieszaj wszystkie składniki do połączenia.

Gotowe frytki warzywne podaj z sosem aioli.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty