Placki ziemniaczane smażone na głębokim oleju ociekające tłuszczem trans? Na takie rzeczy w zdrowej diecie absolutnie nie ma miejsca! Smażenie generalnie nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej ale co powiecie na pieczone placki ziemniaczane z niską zawartością tłuszczu? W smaku wcale nie są grosze od niezdrowej wersji! Poniżej przepis na dwie porcje.
Składniki na placki ziemniaczane:
- 500g ziemniaków
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- 30g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 jajo kurze
Składniki na gulasz drobiowy:
- 250g piersi z kurczaka
- 400g pomidorów z puszki
- 30g koncentratu pomidorowego
- 1/2 cebuli
- 1 papryka
- 2 marchewki lub jedna duża
- 100g pieczarek
- sól, pieprz, liść laurowy
- 10g oliwy z oliwek

Sposób wykonania:
1.Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odstaw w misce a po chwili odlej zbierającą się wodę z ziemniaków.
2.Cebulę i czosnek posiekaj drobno i dodaj do ziemniaków.
3.Dodaj przyprawy, mąkę oraz wbij jedno jajko.
4.Dokładnie wymieszaj składniki i dłońmi uformuj kulki z ziemniaków, następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kulki z ziemniaków i je spłaszcz na grubość ok 1-1,5cm.
5.Wstaw do piekarnika na 25-30 minut w 180 stopniach.
6.Gulasz: posiekaj cebulę drobno oraz pokrój pozostałe warzywa w kostkę a marchew w plasterki. Pierś z kurczaka pokrój również w kostkę.
7.W garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dorzuć wszystkie warzywa i smaż je przez 2-3 minuty na oliwie. Dodaj mięso i smaż kolejne 2-3 minuty.
8.Zalej całość passatą pomidorową i dodaj również koncentrat pomidorowy, przyprawy i liść laurowy.
9.Duś danie pod przykryciem ok 10-15 minut aż mięso zmięknie.
10.Podaj placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym.
Spróbuj również: