Pieczone placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem

IMG_2210
Czas czytania: 2 min

Placki ziemniaczane smażone na głębokim oleju ociekające tłuszczem trans? Na takie rzeczy w zdrowej diecie absolutnie nie ma miejsca! Smażenie generalnie nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej ale co powiecie na pieczone placki ziemniaczane z niską zawartością tłuszczu? W smaku wcale nie są grosze od niezdrowej wersji! Poniżej przepis na dwie porcje.

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 500g ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • 30g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 jajo kurze

Składniki na gulasz drobiowy:

  • 250g piersi z kurczaka
  • 400g pomidorów z puszki
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 papryka
  • 2 marchewki lub jedna duża
  • 100g pieczarek
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • 10g oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

1.Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odstaw w misce a po chwili odlej zbierającą się wodę z ziemniaków.

2.Cebulę i czosnek posiekaj drobno i dodaj do ziemniaków.

3.Dodaj przyprawy, mąkę oraz wbij jedno jajko.

4.Dokładnie wymieszaj składniki i dłońmi uformuj kulki z ziemniaków, następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kulki z ziemniaków i je spłaszcz na grubość ok 1-1,5cm.

5.Wstaw do piekarnika na 25-30 minut w 180 stopniach.

6.Gulasz: posiekaj cebulę drobno oraz pokrój pozostałe warzywa w kostkę a marchew w plasterki. Pierś z kurczaka pokrój również w kostkę.

7.W garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dorzuć wszystkie warzywa i smaż je przez 2-3 minuty na oliwie. Dodaj mięso i smaż kolejne 2-3 minuty.

8.Zalej całość passatą pomidorową i dodaj również koncentrat pomidorowy, przyprawy i liść laurowy.

9.Duś danie pod przykryciem ok 10-15 minut aż mięso zmięknie.

10.Podaj placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym.

Spróbuj również:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty