Sos BBQ jako dodatek na pizzę to genialne połączenie! W końcu to coś innego niż tradycyjny sos pomidorowy.
Składniki na spód pizzy:
- 250g mąki orkiszowej lub pszennej
- 15g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki wody
- pół łyżeczki soli
- oregano
- 25ml oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
1.Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody. Przygotuj sobie drugą szklankę z wodą.
2.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce: mąka, sól, oregano.
3.Do suchych składników powoli dodaj ciepłą wodę z drożdżami cały czas mieszając. Dolej oliwy z oliwek. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolewaj powoli wody z drugiej szklanki. Ciasto powinno odchodzić od boków miski i się nie kleić do niej. Możesz podsypać ciasto mąką aby się nie lepiło w trakcie formowania kulki.
4.Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5h przykryte w ciepłym miejscu.

Składniki na pizzę:
- 250g mielonej wołowiny (może być wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
- 50g przecieru pomidorowego
- 150g passaty pomidorowej
- 10ml sosu sojowego
- słodzik lub miód
- łyżka octu winnego lub jabłkowego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy
- wędzona papryka w proszku, słodka papryka w proszku, sól, pieprz
- 1 cebula
- 3 łyżki kukurydzy
- 50g startego żółtego sera
Sposób wykonania:
1.Ciasto do pizzy rozwałkuj na okrągło bądź prostokąt.
2.Sos BBQ: Wymieszaj w misce passatę pomidorową z przecierem, sosem sojowym, octem, oliwą z oliwek, musztardą, wędzoną papryką, słodką papryką, solem i pieprzem.
3.Gotowy sos BBQ nałóż na pizze równomiernie.
4.Na dobrzej rozgrzanej patelni podsmaż wołowe mięso mielone przez ok 4-5 minut. Nałóż je na pizzę.
5.Posyp pizzę kukurydzą, pokrojoną cebulą i startym żółtym serem.
6.Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez 10-12 minut.
Spróbuj również: