Pizza na kilka sposobów

87369102_2750465208407449_8061448615802961920_n-p2gf0vhkq5n9w5ocu1anfnmh096kawgbp7qqchx05c
Czas czytania: 2 min

Po publikacji ostatnich wywiadów piszecie do nas, że coraz więcej dowiadujecie się na temat naszych ekspertów. Niektórzy oprócz wiedzy, mają również pasje do gotowania.
Swoim pomysłem na pizzę postanowił podzielić się Maciek Boczkowski.

Jak sam przekonuje, przepis na pizze, nie jest on ani trudny, ani innowacyjny :


Składniki:
⦁ 500g maki – mieszam różne rodzaje, przeważnie ryżową, orkiszową i jaglaną;
⦁ Szczypta soli;
⦁ 300-350g wody;
⦁ Mała łyżeczka miodu;
⦁ 8g suchych drożdży – to jest jedna saszetka;
⦁ 2-3 łyżki oliwy;

Przygotowanie:


⦁ Wodę, drożdże, oliwe i miód mieszam i odstawiam na 5 minut;
⦁ Dodaję mąkę z solą, powoli mieszam z wodą, kiedy się wymiesza to wyrabiam aż wszystko się ładnie i zgrabnie połączy w kulkę. Odstawiam na godzinkę;
⦁ Kroje na 4 części i wyrabiam z tego placek ;
Sos przygotowuje albo ze świeżych pomidorów jak jest sezon lub z przecieru pomidorowego. Pomidory lub przecier mieszam z oregano i papryką w proszku i smaruje pizze. Składniki na pizze niech pozostaną fantazją wykonującego.
⦁ Piekarnik nagrzewam na maxa- u mnie to 250o z termoobiegiem i piekę pizze przez ok 10min.

Smacznego!

Polecamy także:

Hamburger drobiowy – MEGAFORMA

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju