Po publikacji ostatnich wywiadów piszecie do nas, że coraz więcej dowiadujecie się na temat naszych ekspertów. Niektórzy oprócz wiedzy, mają również pasje do gotowania.
Swoim pomysłem na pizzę postanowił podzielić się Maciek Boczkowski.

Jak sam przekonuje, przepis na pizze, nie jest on ani trudny, ani innowacyjny :
Składniki:
⦁ 500g maki – mieszam różne rodzaje, przeważnie ryżową, orkiszową i jaglaną;
⦁ Szczypta soli;
⦁ 300-350g wody;
⦁ Mała łyżeczka miodu;
⦁ 8g suchych drożdży – to jest jedna saszetka;
⦁ 2-3 łyżki oliwy;

Przygotowanie:
⦁ Wodę, drożdże, oliwe i miód mieszam i odstawiam na 5 minut;
⦁ Dodaję mąkę z solą, powoli mieszam z wodą, kiedy się wymiesza to wyrabiam aż wszystko się ładnie i zgrabnie połączy w kulkę. Odstawiam na godzinkę;
⦁ Kroje na 4 części i wyrabiam z tego placek ;
Sos przygotowuje albo ze świeżych pomidorów jak jest sezon lub z przecieru pomidorowego. Pomidory lub przecier mieszam z oregano i papryką w proszku i smaruje pizze. Składniki na pizze niech pozostaną fantazją wykonującego.
⦁ Piekarnik nagrzewam na maxa- u mnie to 250o z termoobiegiem i piekę pizze przez ok 10min.
Smacznego!




Polecamy także:
