Pizzowe ślimaki z szynką i oliwkami

IMG_2923
Czas czytania: < 1 min

Pizzowe ślimaki to fajna alternatywa dla tradycyjnej pizzy!

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 175ml wody
  • passata pomidorowa
  • 30g czarnych oliwek
  • 50g startej goudy
  • 100g szynki
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

1.Drożdże rozpuść z ciepłej wodzie, dodaj łyżkę mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilka minut.

2.Mąkę wymieszaj z solą, dolej rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek. Ugniataj ciasto dłońmi do połączenia składników. Aby ciasto było elastyczne należy je wyrabiać dłońmi przez kilka minut.

3.Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

4.Oliwki pokrój w drobne paseczki, szynkę i cebulę pokrój w kostkę.

5.Posyp blat mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5-2-cm. Posmaruj passatą pomidorową, posyp oliwkami, szynką, serem i cebulą. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2-3cm tak aby wygląd przypominał ślimaki.

6.Gotowe pizzowe ślimaki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 12-15 minut.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju