Pizzowe ślimaki to fajna alternatywa dla tradycyjnej pizzy!
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 175ml wody
- passata pomidorowa
- 30g czarnych oliwek
- 50g startej goudy
- 100g szynki
- 1 cebula

Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuść z ciepłej wodzie, dodaj łyżkę mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilka minut.
2.Mąkę wymieszaj z solą, dolej rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek. Ugniataj ciasto dłońmi do połączenia składników. Aby ciasto było elastyczne należy je wyrabiać dłońmi przez kilka minut.
3.Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
4.Oliwki pokrój w drobne paseczki, szynkę i cebulę pokrój w kostkę.
5.Posyp blat mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5-2-cm. Posmaruj passatą pomidorową, posyp oliwkami, szynką, serem i cebulą. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2-3cm tak aby wygląd przypominał ślimaki.
6.Gotowe pizzowe ślimaki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 12-15 minut.
Spróbuj również: