Placuszki drożdżowe z frużeliną jagodową

IMG_1843
Czas czytania: < 1 min

Placuszki drożdżowe to smak dzieciństwa! Wcale nie są takie trudne w przygotowaniu a smakują obłędnie szczególnie w połączeniu z naszą fit frużeliną z jagodów. Możesz je zjeść na kolację, na śniadanie lub jako deser.

Składniki na placuszki:

  • 200g mąki orkiszowej
  • 150ml ciepłego mleka 1,5%
  • 2 jaja kurze
  • 15g świeżych drożdży lub 6g suchych
  • cynamon
  • słodzik (np. w płynie lub w tabletkach rozpuszczone w mleku)

Składniki na frużelinę:

  • 100g jagód mrożonych
  • 100ml wody
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub budyniu w proszku
  • słodzik (np. w płynie lub w tabletkach rozpuszczony w wodzie)

Sposób przygotowania:

1.Mleko wcześniej podgrzej w garnku, odstaw na chwilę aby nie było zbyt gorące zanim je zmikszuje z pozostałymi składnikami.

2.Do ciepłego mleka (nie gorącego) dodaj świeże drożdże i mieszaj aż się rozpuszczą.

3.Do miski wsyp mąkę i dodaj dwa jajka, cynamon, słodzik. Dolewaj mleko powoli cały czas miksując masę. Miksuj aż składniki się połączą i powstanie gęsta jednolita masa.

4.Przykryj miskę z ciastem ręczniczkiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 45-90 minut do wyrośnięcia.

5.Smaż placuszki z obu stron na odrobinie oleju.

6.W garnku gotuj na małym ogniu 100ml wody z mrożonymi jagodami. Dodaj słodzika wedle uznania.

7.Kiedy jagody już się całkowicie odmrożą gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Skrobię ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody. Jeśli chcesz aby frużelina była gęsta dodaj więcej skrobi, a jeśli ma być rzadka to daj mniej. Do delikatnie gotujących się jagód dodaj rozpuszczoną skrobię cały czas mieszając aż jagody zaczną gęstnieć.

8.Podaj placuszki z frużeliną.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty