Placuszki drożdżowe to smak dzieciństwa! Wcale nie są takie trudne w przygotowaniu a smakują obłędnie szczególnie w połączeniu z naszą fit frużeliną z jagodów. Możesz je zjeść na kolację, na śniadanie lub jako deser.

Składniki na placuszki:
- 200g mąki orkiszowej
- 150ml ciepłego mleka 1,5%
- 2 jaja kurze
- 15g świeżych drożdży lub 6g suchych
- cynamon
- słodzik (np. w płynie lub w tabletkach rozpuszczone w mleku)
Składniki na frużelinę:
- 100g jagód mrożonych
- 100ml wody
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub budyniu w proszku
- słodzik (np. w płynie lub w tabletkach rozpuszczony w wodzie)
Sposób przygotowania:
1.Mleko wcześniej podgrzej w garnku, odstaw na chwilę aby nie było zbyt gorące zanim je zmikszuje z pozostałymi składnikami.
2.Do ciepłego mleka (nie gorącego) dodaj świeże drożdże i mieszaj aż się rozpuszczą.
3.Do miski wsyp mąkę i dodaj dwa jajka, cynamon, słodzik. Dolewaj mleko powoli cały czas miksując masę. Miksuj aż składniki się połączą i powstanie gęsta jednolita masa.
4.Przykryj miskę z ciastem ręczniczkiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 45-90 minut do wyrośnięcia.
5.Smaż placuszki z obu stron na odrobinie oleju.
6.W garnku gotuj na małym ogniu 100ml wody z mrożonymi jagodami. Dodaj słodzika wedle uznania.
7.Kiedy jagody już się całkowicie odmrożą gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Skrobię ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody. Jeśli chcesz aby frużelina była gęsta dodaj więcej skrobi, a jeśli ma być rzadka to daj mniej. Do delikatnie gotujących się jagód dodaj rozpuszczoną skrobię cały czas mieszając aż jagody zaczną gęstnieć.
8.Podaj placuszki z frużeliną.
Spróbuj również: