Pudding ryżowy z domową frużeliną wiśniową

IMG_2278
Czas czytania: < 1 min

Tradycyjny ryż na mleku gotuje się długo do uzyskania pożądanej konsystencji. Nasza wersja jest super szybka i prosta! Dodatkowo pokażemy Ci jak zrobić frużelinę owocową samemu.

Składniki na pudding ryżowy:

  • 60g ryżu jaśminowego
  • 250ml mleka 1,5%
  • 20g budyniu w proszku (najlepiej bez cukru)
  • słodzik
  • dodatkowo: 10g płatki migdałów

Składniki na frużelinę:

  • 100g wiśni mrożonych lub świeżych
  • 100ml wody
  • łyżeczka proszku do budyniu (lub więcej zależnie od tego, jaką gęstą frużelinę chcesz uzyskać)
  • słodzik

Sposób wykonania:

1.Ryż ugotuj w wodzie o 2-3 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu.

2.Odcedź ryż i odstaw na chwilę.

3.Do garnka wlej mleko ze słodzikiem i dodaj ugotowany wcześniej ryż.

4.Zagotuj mleko i zmniejsz ogień tak aby ryż doszedł do siebie jeszcze przez 2-3 minuty.

5.Proszek do budyniu rozpuść w odrobinie wody i energicznie mieszając dodaj do mleka z ryżem aż zgęstnieje.

6.Odstaw garnek z ognia.

7.W garnku zagotuj wiśnie z wodą z dodatkiem słodzidła.

8.Proszek do budyniu rozpuść w odrobinie wody i dodaj do gotujących się wiśni energicznie mieszając. Jeśli chcesz aby frużelina była gęstsza dodaj kolejną łyżeczkę proszku rozpuszczonego w wodzie.

9.Pudding ryżowy podaj z frużeliną oraz posyp migdałami w płatkach.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu