Tradycyjny ryż na mleku gotuje się długo do uzyskania pożądanej konsystencji. Nasza wersja jest super szybka i prosta! Dodatkowo pokażemy Ci jak zrobić frużelinę owocową samemu.
Składniki na pudding ryżowy:
- 60g ryżu jaśminowego
- 250ml mleka 1,5%
- 20g budyniu w proszku (najlepiej bez cukru)
- słodzik
- dodatkowo: 10g płatki migdałów
Składniki na frużelinę:
- 100g wiśni mrożonych lub świeżych
- 100ml wody
- łyżeczka proszku do budyniu (lub więcej zależnie od tego, jaką gęstą frużelinę chcesz uzyskać)
- słodzik

Sposób wykonania:
1.Ryż ugotuj w wodzie o 2-3 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu.
2.Odcedź ryż i odstaw na chwilę.
3.Do garnka wlej mleko ze słodzikiem i dodaj ugotowany wcześniej ryż.
4.Zagotuj mleko i zmniejsz ogień tak aby ryż doszedł do siebie jeszcze przez 2-3 minuty.
5.Proszek do budyniu rozpuść w odrobinie wody i energicznie mieszając dodaj do mleka z ryżem aż zgęstnieje.
6.Odstaw garnek z ognia.
7.W garnku zagotuj wiśnie z wodą z dodatkiem słodzidła.
8.Proszek do budyniu rozpuść w odrobinie wody i dodaj do gotujących się wiśni energicznie mieszając. Jeśli chcesz aby frużelina była gęstsza dodaj kolejną łyżeczkę proszku rozpuszczonego w wodzie.
9.Pudding ryżowy podaj z frużeliną oraz posyp migdałami w płatkach.

Spróbuj również: