Racuchy drożdżowe bez cukru z rabarbarem

IMG_1131
Czas czytania: < 1 min

Racuchy to smak dzieciństwa! Polecamy w wersji sezonowej z rabarbarem, jabłkiem, gruszką lub brzoskwinią.

Składniki:

  • 200g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 160g rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę
  • 150ml mleka 1,5%
  • 2 jaja
  • 15g świeżych drożdży
  • cynamon
  • słodzik w płynie lub ksylitol

1.Mleko podgrzej w rondelku. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i rozpuść je. Mleko nie może być gorące bo zabijesz drożdże i ciasto nie wyrośnie.

2.Do miski wsyp mąkę i dodaj dwa całe jajka, cynamon, rabarbar oraz słodzik. Powoli dolewaj mleko z drożdżami i miksuj.

3.Gotową masę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

4.Na końcu smaż placuszki na odrobinie oleju nakładając ciasto łyżką.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy