Racuszki cynamonowe z jabłkiem i rodzynką

IMG_2709
Czas czytania: < 1 min

To są najlepsze fit racuchy jakie zjesz! Puszyste, słodkie i smaczne racuchy są świetne na kolację lub śniadanie.

Składniki:

  • 200g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 160g jabłka pokrojonego w drobną kostkę
  • 150ml kefiru
  • 2 jaja
  • 15g świeżych drożdży
  • łyżeczka cynamonu
  • 20g rodzynek
  • słodzik w płynie lub ksylitol

Sposób przygotowania:

1.W kubku przygotuj 50ml gorącej wody. Do gorącej wody dodaj drożdże i rozpuść je. Woda nie może być gorące bo zabijesz drożdże i ciasto nie wyrośnie.

2.Do miski wsyp mąkę i dodaj dwa całe jajka, cynamon, jabłko, rodzynki, kefir oraz słodzik. Powoli dolewaj rozpuszczone drożdże i miksuj.

3.Gotową masę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

4.Na końcu smaż placuszki na odrobinie oleju nakładając ciasto łyżką.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy