Racuszki z jabłkiem bez cukru

Racuszki z jabłkiem
Każdemu racuszki chyba kojarzą się z dzieciństwem. W zdrowej diecie absolutnie nie może ich zabraknąć. Lubią je młodsi więc znakomicie nadaje się na zdrowe śniadanie lub deser dla dzieci. Dorośli również mogą zadowolić nimi swoje podniebienie kiedy mają ochotę np. na słodką kolację.
Czas czytania: < 1 min

Każdemu racuszki chyba kojarzą się z dzieciństwem. W zdrowej diecie absolutnie nie może ich zabraknąć. Lubią je młodsi więc znakomicie nadaje się na zdrowe śniadanie lub deser dla dzieci. Dorośli również mogą zadowolić nimi swoje podniebienie kiedy mają ochotę np. na słodką kolację.

Składniki:

200g mąki orkiszowej

160g jabłka

150ml mleka 1,5%

2 jaja kurze

15g świeżych drożdży

Cynamon

Słodzidło

1.Mleko podgrzej w rondelku. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i rozpuść je. Mleko nie może być za gorące bo wysoka temperatura zabija drożdże.

2.Do misy wsyp mąkę i dodaj dwa jaja, cynamon, jabłko pokrojone w kostkę i słodzidło. Powoli dolewaj mleko z drożdżami i miksuj.

3.Gotową jednolitą gęstą masę odstaw pod ściereczką kuchenną w ciepłe miejsce na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

4.Z wyrośniętego ciasta smaż placuszki na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bądź na odrobinie oleju (np. rzepakowego).

Racuszki z jabłkiem bez cukru.

Polecamy również:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty