Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

IMG_3185
Czas czytania: < 1 min

Składniki:

  • 60g ryżu (paraboliczny bądź basmati)
  • 5g oliwy z oliwek
  • 1/4 cebuli
  • kurkuma, sól, pieprz
  • 2 suszone pomidory
  • 100g pieczarek
  • 20g zielonego groszu mrożonego
  • 100g piersi z kurczaka
  • kiełki

Sposób przygotowania:

1.Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.Cebulę posiekaj drobno. Suszone pomidory i pieczarki pokrój na drobne paseczki.

3.Pierś z kurczaka gotuj w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liściu laurowym przez ok 10-12 minut aż zmięknie.

4.Na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę i pieczarki na oliwie z oliwek. Dodaj groszek mrożony i ryż. Przypraw kurkumą, solą i pieprzem.

5.Na końcu dodaj kurczaka i rozszarp go widelcem na drobniejsze kawałki.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu