W lodówce zostało Ci kilka niezużytych warzyw lub resztek? Zrób z nich warzywną zupę krem. Nic się nie zmarnuje! Zupa krem jest świetna na chłodniejsze jesienne dni i działa rozgrzewająco. Przepis jest banalnie prosty! Każdy sobie z nim poradzi.
Składniki:
- 750ml wody
- 2 marchewki
- 1 por
- 200g ziemniaków
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 1 cebula
- 15ml oliwy z oliwek
- kawałek startego imbiru
- 2-3 liście laurowe, ziele angielskie, świeżo mielony pieprz, sól

Sposób wykonania:
1.Warzywa dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę wtedy szybciej się ugotują.
2.Cebulę i por posiekaj drobno. Do garnka wlej 15ml oliwy z oliwek, dodaj cebulę, pora i smaż aż się zeszkli. Podsmażona cebula nadaje zupie aromat.
3.Zalej cebulę wodą i dodaj przyprawy: 2-3 liście laurowe, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i sól. Dodaj wcześniej pokrojone warzywa oraz starty imbir i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20-25 minut. Jeśli zbyt dużo wody wyparuje w trakcie gotowania dolej trochę tak, aby akurat pokrywało warzywa.
4.Sprawdź czy warzywa już zmiękły wystarczająco. Jeśli tak to wyjmij z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie. Odstaw garnek z ognia.
5.Blenderem dokładniej zblenduj zupę na gładki krem. Jeśli potrzeba dodaj przypraw.
6.Możesz ją podać z koperkiem bądź natką pietruszki i pestkami dyni.
Sprawdź również: