Rozgrzewająca warzywna zupa krem z imbirem

IMG_2148
Czas czytania: < 1 min

W lodówce zostało Ci kilka niezużytych warzyw lub resztek? Zrób z nich warzywną zupę krem. Nic się nie zmarnuje! Zupa krem jest świetna na chłodniejsze jesienne dni i działa rozgrzewająco. Przepis jest banalnie prosty! Każdy sobie z nim poradzi.

Składniki:

  • 750ml wody
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 200g ziemniaków
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 15ml oliwy z oliwek
  • kawałek startego imbiru
  • 2-3 liście laurowe, ziele angielskie, świeżo mielony pieprz, sól

Sposób wykonania:

1.Warzywa dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę wtedy szybciej się ugotują.

2.Cebulę i por posiekaj drobno. Do garnka wlej 15ml oliwy z oliwek, dodaj cebulę, pora i smaż aż się zeszkli. Podsmażona cebula nadaje zupie aromat.

3.Zalej cebulę wodą i dodaj przyprawy: 2-3 liście laurowe, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i sól. Dodaj wcześniej pokrojone warzywa oraz starty imbir i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20-25 minut. Jeśli zbyt dużo wody wyparuje w trakcie gotowania dolej trochę tak, aby akurat pokrywało warzywa.

4.Sprawdź czy warzywa już zmiękły wystarczająco. Jeśli tak to wyjmij z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie. Odstaw garnek z ognia.

5.Blenderem dokładniej zblenduj zupę na gładki krem. Jeśli potrzeba dodaj przypraw.

6.Możesz ją podać z koperkiem bądź natką pietruszki i pestkami dyni.

Sprawdź również:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty