Ryba w sosie dyniowym z groszkiem, pieczarką i kaszą bulgur

IMG_2690
Czas czytania: < 1 min

Warto do swojej diety włączyć ryby choć raz w tygodniu ponieważ są one cennym i zarazem najlepszym źródłem kwasów omega 3. Ryba w sosie dyniowym to świetny jesienno-zimowy przepis.

Składniki:

  • 60g kaszy bulgur
  • 200g filet z miruny
  • 50g śmietany 18%
  • 200g dyni
  • 20g zielonego groszku mrożonego
  • 100g pieczarek
  • 5g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, kurkuma
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1.Dynię umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Gotuj ją przez ok 15 minut aż zmięknie. Odcedź i połowę zblenduj na puree.

2.Pieczarki umyj i pokrój w drobne plastry.

3.Rybę podsmaż przez 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj groszek, drugą połowę dyni i pokrojone pieczarki. Puree dyniowe wymieszaj z 50ml śmietany oraz 50ml wody. Zalej rybę płynem i duś pod przykryciem przez ok 15 minut. Przypraw wedle uznania.

4.Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5.Rybę w sosie podaj z kaszą bulgur.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju