Warto do swojej diety włączyć ryby choć raz w tygodniu ponieważ są one cennym i zarazem najlepszym źródłem kwasów omega 3. Ryba w sosie dyniowym to świetny jesienno-zimowy przepis.
Składniki:
- 60g kaszy bulgur
- 200g filet z miruny
- 50g śmietany 18%
- 200g dyni
- 20g zielonego groszku mrożonego
- 100g pieczarek
- 5g oliwy z oliwek
- sól, pieprz, kurkuma
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1.Dynię umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Gotuj ją przez ok 15 minut aż zmięknie. Odcedź i połowę zblenduj na puree.
2.Pieczarki umyj i pokrój w drobne plastry.
3.Rybę podsmaż przez 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj groszek, drugą połowę dyni i pokrojone pieczarki. Puree dyniowe wymieszaj z 50ml śmietany oraz 50ml wody. Zalej rybę płynem i duś pod przykryciem przez ok 15 minut. Przypraw wedle uznania.
4.Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5.Rybę w sosie podaj z kaszą bulgur.
Spróbuj również: