IMG_3304
Czas czytania: < 1 min

Sałatka nicejska z tuńczykiem, jajkiem, cebulą czerwoną i pomidorkami

Składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 60g tuńczyka
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 4-5 małych pomidorków
  • garść mix sałat
  • garść rukoli

Sos winegret:

  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki
Sałatka nicejska z jajkiem i tuńczykiem

Przygotowanie:

Przygotuj rondelek z wodą. We wrzącej wodzie ugotuj jajko na twardo przez ok 7-8 minut. Następnie pozostaw jajko w zimnej wodzie do ostudzenia.

W miseczce ułóż garść sałaty i roszponkę. Cebulę pokrój w drobne paseczki. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.

Tuńczyka odcedź z wody i rozdrobnij widelcem. Ułóż na sałatce. Jajko obierz i pokrój na ćwiartki i również ułóż na sałatce.

W pojemniczku wymieszaj ocet z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Gotową sałatkę polej dressingiem.

Sprawdź inne przepisy:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty