Ekspresowa sałatka na wynos z pieczoną marchewką, hummusem i pestkami dyni
Być może niektórzy kojarzą tą sałatkę jako gotowe danie ze sklepu spożywczego. Pokażemy Ci, jak samemu zrobić taką zdrową sałatkę w domu! Nadaje się ona świetnie jako lunch na wynos.
Składniki:
- 50g hummusu własnej roboty (z tego przepisu) bądź kupny
- 50g kaszy bulgur
- szczypiorek
- 1 marchewka
- 10g pestek z dyni
- 5g oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Marchewkę umyj, obierz i pokrój w słupki. Następnie w misce zamarynuj ją oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem. Marchewkę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku 15 minut w 180 stopniach.
Przygotuj garnek z wodą. Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zazwyczaj 15 minut. Odcedź kaszę i zostaw w durszlaku do ostudzenia.
Szczypiorek posiekaj drobno. Przygotuj hummus lub użyj kupnego. Kaszę bulgur wymieszaj z pieczoną marchewką i posyp szczypiorkiem. Hummus możesz podać osobno bądź wcześniej posmarować nim talerz a kaszę z marchewką wyłożyć na hummus. Posyp całość pestkami dyni.