Sałatka z kaszą bulgur i hummusem

IMG_3212
Czas czytania: < 1 min

Ekspresowa sałatka na wynos z pieczoną marchewką, hummusem i pestkami dyni

Być może niektórzy kojarzą tą sałatkę jako gotowe danie ze sklepu spożywczego. Pokażemy Ci, jak samemu zrobić taką zdrową sałatkę w domu! Nadaje się ona świetnie jako lunch na wynos.

Składniki:

  • 50g hummusu własnej roboty (z tego przepisu) bądź kupny
  • 50g kaszy bulgur
  • szczypiorek
  • 1 marchewka
  • 10g pestek z dyni
  • 5g oliwy z oliwek
Kasza bulgur z pieczoną marchewką i hummusem

Przygotowanie:

Marchewkę umyj, obierz i pokrój w słupki. Następnie w misce zamarynuj ją oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem. Marchewkę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku 15 minut w 180 stopniach.

Przygotuj garnek z wodą. Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zazwyczaj 15 minut. Odcedź kaszę i zostaw w durszlaku do ostudzenia.

Szczypiorek posiekaj drobno. Przygotuj hummus lub użyj kupnego. Kaszę bulgur wymieszaj z pieczoną marchewką i posyp szczypiorkiem. Hummus możesz podać osobno bądź wcześniej posmarować nim talerz a kaszę z marchewką wyłożyć na hummus. Posyp całość pestkami dyni.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju