Sałatka z komosą ryżową i fetą

IMG_3393
Czas czytania: < 1 min

Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami

Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną fetę. Komosę ryżową można zamienić na dowolną inną kaszę, np. kuskus.

Składniki:

  • 50g komosy ryżowej
  • 30g fety
  • 60g pomidorków
  • 15g suszonej żurawiny
  • 1/2 cukinii
  • garść świeżego szpinaku
  • 5g oliwy z oliwek

Sos winegret:

  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Sałatka z komosą ryżową, fetą i żurawiną

Przygotowanie:

Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni teflonowej z dodatkiem oliwy z oliwek smaż cukinię przez ok. 4-5 minut do miękkości. Dorzuć suszoną żurawinę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.

Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zazwyczaj jest to ok. 15 minut.

Fetę pokrój w kostkę. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. W misce umieść komosę ryżową i dodaj cukinię z żurawiną, fetę i pomidorki. Posyp świeżym szpinakiem. W pojemniczku wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i przyprawami. Polej sałatkę dressingiem.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy