Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami
Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną fetę. Komosę ryżową można zamienić na dowolną inną kaszę, np. kuskus.
Składniki:
- 50g komosy ryżowej
- 30g fety
- 60g pomidorków
- 15g suszonej żurawiny
- 1/2 cukinii
- garść świeżego szpinaku
- 5g oliwy z oliwek
Sos winegret:
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni teflonowej z dodatkiem oliwy z oliwek smaż cukinię przez ok. 4-5 minut do miękkości. Dorzuć suszoną żurawinę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zazwyczaj jest to ok. 15 minut.
Fetę pokrój w kostkę. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. W misce umieść komosę ryżową i dodaj cukinię z żurawiną, fetę i pomidorki. Posyp świeżym szpinakiem. W pojemniczku wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i przyprawami. Polej sałatkę dressingiem.
Spróbuj również: