Komosę ryżową albo się kocha albo nie lubi. Zyskała ona ogromną popularność co nas bardzo cieszy bo jest bardzo odżywcza i smaczna! Komponuje się ona świetnie do sałatek z mięsem, tofu albo serem feta.
Składniki:
- 120g piersi z kurczaka
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/3 bakłażana
- 50g komosy ryżowej
- 15g zielonych oliwek
- garść bazylii
- łyżka musztardy
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:
1.Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Pierś z kurczaka zamarynuj w papryce słodkie, odrobinie oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Pokrój w paski.
3.Bakłażana i paprykę dokładnie umyj i pokrój w kostkę lub paski. Rozłóż warzywa i kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz je w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
4.Oliwki pokrój drobno a liście bazylii posiekaj. W miseczce wymieszaj musztardę, oliwę z oliwek, miód, ocet jabłkowy i sól.
5.W misce podaj komosę ryżową z upieczonymi warzywami, kurczakiem, oliwkami, posyp bazylią i polej sosem musztardowym.
Spróbuj również: