Sałatka z komosą ryżową, kurczakiem, bakłażanem i papryką

IMG_2683
Czas czytania: < 1 min

Komosę ryżową albo się kocha albo nie lubi. Zyskała ona ogromną popularność co nas bardzo cieszy bo jest bardzo odżywcza i smaczna! Komponuje się ona świetnie do sałatek z mięsem, tofu albo serem feta.

Składniki:

  • 120g piersi z kurczaka
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 bakłażana
  • 50g komosy ryżowej
  • 15g zielonych oliwek
  • garść bazylii
  • łyżka musztardy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

1.Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.Pierś z kurczaka zamarynuj w papryce słodkie, odrobinie oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Pokrój w paski.

3.Bakłażana i paprykę dokładnie umyj i pokrój w kostkę lub paski. Rozłóż warzywa i kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz je w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

4.Oliwki pokrój drobno a liście bazylii posiekaj. W miseczce wymieszaj musztardę, oliwę z oliwek, miód, ocet jabłkowy i sól.

5.W misce podaj komosę ryżową z upieczonymi warzywami, kurczakiem, oliwkami, posyp bazylią i polej sosem musztardowym.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty