Zazwyczaj sałatki nie są źródłem węglowodanów i kojarzą się raczej z odchudzaniem i głodzeniem niż pełnowartościowym posiłkiem. Absolutnie tak być nie musi! Taka sałatka może być świetnym źródłem węglowodanów, pełnowartościowego białka a co więcej – zapewnia nam porządną porcję warzyw!

Składniki:
- 200g batata
- 120g filetu z piersi kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
- 5g oliwy z oliwek
- garść granatu
- garść rukoli
- garść świeżego szpinaku
- mix sałat
- 1 pomidor malinowy
Składniki do dressingu:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.Batata umyj, obierz i pokrój w kostkę.
2.Filet z kurczaka zamarynuj mieszanką oliwy z oliwek i przypraw. Pokrój filet w plastry.
3.Wyłoż blachę papierem do pieczenia i umieść na niej pokrojonego batata oraz filet z kurczaka. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
4.W misce wymieszaj rukolę, szpinak i mix sałat. Pomidora pokrój w ćwiartki. Podaj sałatkę z pomidorem, kurczakiem, posyp pieczonym batatem i granatem. Przygotuj dressing i polej nim sałatkę.
Spróbuj również to: