Sałatka z pieczonym batatem, kurczakiem i granatem

IMG_1517
Czas czytania: < 1 min

Zazwyczaj sałatki nie są źródłem węglowodanów i kojarzą się raczej z odchudzaniem i głodzeniem niż pełnowartościowym posiłkiem. Absolutnie tak być nie musi! Taka sałatka może być świetnym źródłem węglowodanów, pełnowartościowego białka a co więcej – zapewnia nam porządną porcję warzyw!

Składniki:

  • 200g batata
  • 120g filetu z piersi kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
  • 5g oliwy z oliwek
  • garść granatu
  • garść rukoli
  • garść świeżego szpinaku
  • mix sałat
  • 1 pomidor malinowy

Składniki do dressingu:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.Batata umyj, obierz i pokrój w kostkę.

2.Filet z kurczaka zamarynuj mieszanką oliwy z oliwek i przypraw. Pokrój filet w plastry.

3.Wyłoż blachę papierem do pieczenia i umieść na niej pokrojonego batata oraz filet z kurczaka. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

4.W misce wymieszaj rukolę, szpinak i mix sałat. Pomidora pokrój w ćwiartki. Podaj sałatkę z pomidorem, kurczakiem, posyp pieczonym batatem i granatem. Przygotuj dressing i polej nim sałatkę.

Spróbuj również to:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju