Sałatka z wędzonym kurczakiem, porem, kukurydzą i sosem czosnkowym

IMG_3117
Czas czytania: < 1 min

Sałatka świetnie się nadaje do zjedzenia na zimno dlatego z łatwością można ją zabrać ze sobą w pudełeczku na wynos.

Składniki:

  • 100g wędzonego kurczaka (do kupienia np. w Biedronce)
  • 1/4 pora
  • 1 łyżka kukurydzy
  • 50g ryżu basmati
  • 1 ogórek kiszony
  • 20g startej goudy
  • garść roszponki
  • sos: łyżka jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.Ryż basmati ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj przez 11 minut na średnim ogniu.

2.Wędzonego kurczaka pokrój w drobną kostkę. Por posiekaj w paski a ogórek kiszony pokrój w kosteczkę.

3.Goudę zetrzyj na tarce.

4.W misce umieść ugotowany ryż z dodatkiem warzyw, kurczaka i serem.

5.W miseczce przygotuj jogurt naturalny i dodaj sól, pieprz oraz łyżeczkę oliwy z oliwek. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu. Wymieszaj dobrze składniki i polej gotowe danie sosem czosnkowym.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy