Śniadaniowe cytrynowe muffiny z jogurtem jagodowym

cytrynowe muffiny z jogurtem jagodowym
Niedzielne śniadanie na wypasie? Muffiny cytrynowe na pewno się sprawdzą jako alternatywa szybkich śniadań na codzień.
Czas czytania: < 1 min

Niedzielne śniadanie na wypasie? Muffiny cytrynowe na pewno się sprawdzą jako alternatywa szybkich śniadań na codzień.

Składniki:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Słodzidło: ksylitol, słodzik w płynie lub tabletkach (rozpuszczony w wodzie)
  • starta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy
  • 1 jajo
  • 120g jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 20g oleju rzepakowego

1.W misce wymieszaj suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, słodzik, skórka z cytryny. W drugiej misce zmiksuj jogurt/kefir z jajkiem i olejem. Do suchych składników polowi dodawaj mokre cały czas miksująć do połączenia składników.

2.Gotową masę przelej do foremek na muffiny i piecz w 190 stopniach przez 20 minut.

Składniki na jogurt jagodowy:

  • 100g jogurtu naturalnego lub skyru
  • 50g jagody mrożone
  • słodzidło

1.W blenderze z pojemniczkiem zblenduj jogurt z jagodami i słodzikiem. Możesz użyć też blendera ręcznego.

2.Podaj gotowe muffiny z jogurtem jagodowym.

Polecamy również:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty