Suszone owoce to bogactwo witamin i składników odżywczych. Polecane na przekąskę i zdrową alternatywę dla słodyczy. Suszone jabłka, daktyle, śliwki czy banany stanowią doskonały dodatek do różnych potraw, w tym musli, koktajli, ciast, a nawet mięs.
Suszone owoce – wartości odżywcze i właściwości
Najczęściej na sklepowych półkach możemy znaleźć: suszone banany, ananasa, daktyle, rodzynki, figi, żurawinę czy śliwki. Ostatnimi czasy coraz większym zainteresowaniem cieszą się także: suszona morwa biała, aronia i głóg.
Bakalie zawierają znaczne ilości witamin, w tym witaminę C, A, E i witaminy z grupy B. Ponadto są dobrym źródłem takich pierwiastków jak: potas, magnez, miedź, fosfor, żelazo, czy mangan.
Zawierają też dużą dawkę błonnika.
Suszone owoce to produkty o dużej kaloryczności. Możemy je także podzielić na te o wysokim, średnim i niskim indeksie glikemicznym (IG).
100 gramów bakalii zawiera ok. 315 kcal. Zalecana dzienna dawka, czyli garść suszonych owoców o wadze ok. 35 g, dostarcza średnio 110 kcal. IG poszczególnych suszonych owoców widzimy poniżej.
Produkt | Indeks glikemiczny |
suszone daktyle | 70 |
Suszony ananas | 77 |
Suszona aronia | 25 |
Suszone banany | 25 |
Suszone figi | 61 |
Suszone śliwki | 29 |
Suszone brzoskwinie | 35 |
Suszona czarna porzeczka | 25 |
Suszone owoce goji | 29 |
Suszone jabłko | 29 |
Suszone owoce warto dodawać do zup mlecznych, jogurtów, maślanek, potraw mięsnych, ciast i ciastek, sałatek owocowych czy ryżu. Jagody goji i inne owoce świetnie smakują jedzone solo. Z kolei suszony głóg poleca się wykorzystać do przygotowania naparu lub herbaty. Z suszonych śliwek, jabłek i gruszek powstają pyszne kompoty.
*Wszystkie suszone owoce zawierają w sobie składniki działające na organizm prozdrowotnie.
Suszona morwa biała jest bogata w antyoksydanty, które zmiatają wolne rodniki i działają antybakteryjnie. Ponadto morwa pomaga wzmocnić odporność oraz reguluje pracę układu pokarmowego.
Suszona żurawina działa leczniczo w problemach z układem moczowym, ponieważ hamuje rozwój bakterii i ogranicza ryzyko zapalenia dróg moczowych. Ma także wpływ na normalizację ciśnienia tętniczego krwi i zapobieganie powstawania miażdżycy.
Suszone jabłka i śliwki pomagają w trawieniu, a suszone daktyle zapobiegają zaparciom.
Jak suszyć owoce?
Suszenie to najstarsza metoda konserwowania żywności wymyślona przez człowieka. Jej głównym założeniem jest usunięcie z nich wody poprzez odparowanie. Pozbycie się nadmiaru wody wydłuża trwałość produktu i zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Dzięki odpowiedniemu procesowi suszenia, ogranicza się utratę składników odżywczych, mineralnych i witamin.
Kupując gotowe suszone owoce, najlepiej wybierać te niesiarkowane, ponieważ są dużo zdrowsze niż owoce z dodatkiem tego konserwantu.
Nie musimy jednak polegać na tym, co oferują nam sklepowe półki, ale suszyć pomarańcze i inne owoce w domowych warunkach.
Jak? Nie jest to skomplikowane zadanie. Poniżej przedstawiamy krok po kroku:
- Na wstępie należy umyć i oczyścić owoce z ogonków, gniazd nasiennych i pestek.
- Następnie kroimy je w plasterki (jabłka, ananasy, banany, gruszki) lub kostkę (ananas, jabłko, pomelo, mango).
- Jeśli chcemy uniknąć ściemnienia owoców, warto zamoczyć je w kwasku cytrynowym. Przed zbrązowieniem chroni też kwas owocowy, miód lub wodorosiarczyn sodu. Po użyciu którejś z tych substancji owoce należy umyć i wysuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym).
- Następnie, wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej owoce w taki sposób, aby się nie stykały ze sobą.
- Ustawiamy temperaturę piekarnika na 70* Celsjusza. Czas potrzebny na suszenie jest różny dla poszczególnych rodzajów owoców i ich odmian. Suszenie może trwać kilka, a nawet kilkanaście godzin.
- Wysuszone owoce poznajemy po tym, że stały się sztywne.
Polecamy także: