Panierowane mięso nie zawsze musi być złe pod warunkiem, że usmażymy je na małej ilości tłuszczu bądź upieczemy.
Składniki:
- 200g piersi z kurczaka
- 10g oliwy z oliwek
- 1 jajo kurze
- 30ml mleka 1,5%
- mąka owsiana
- sól, pieprz, curry
- 60g kaszy gryczanej palonej
- 50g ulubionej surówki, np. colesław

Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka pokrój na 2-3 mniejsze kawałki i rozbij na cienkie kawałki tłuczkiem.
2.Jajko roztrzep widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem mleka.
3.Mąkę owsianą wymieszaj z przyprawami w kolejnym talerzu.
4.Kawałki kurczaka pierw namocz z obu stron w jajku z mlekiem, a potem obtocz mąką owsianą z przyprawami.
5.Smaż na rozgrzanej patelni na małym ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek. Oliwę możesz rozprowadzić pędzlem sylikonowym na patelni tak aby pokryła ją równomiernie. Smaż sznycel z obu stron przez kilka minut.
6.Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7.Podaj sznycel z kaszą gryczaną i ulubioną surówką.
Spróbuj również: