Sznycel drobiowy w panierce curry

IMG_2329
Czas czytania: < 1 min

Panierowane mięso nie zawsze musi być złe pod warunkiem, że usmażymy je na małej ilości tłuszczu bądź upieczemy.

Składniki:

  • 200g piersi z kurczaka
  • 10g oliwy z oliwek
  • 1 jajo kurze
  • 30ml mleka 1,5%
  • mąka owsiana
  • sól, pieprz, curry
  • 60g kaszy gryczanej palonej
  • 50g ulubionej surówki, np. colesław

Sposób przygotowania:

1.Pierś z kurczaka pokrój na 2-3 mniejsze kawałki i rozbij na cienkie kawałki tłuczkiem.

2.Jajko roztrzep widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem mleka.

3.Mąkę owsianą wymieszaj z przyprawami w kolejnym talerzu.

4.Kawałki kurczaka pierw namocz z obu stron w jajku z mlekiem, a potem obtocz mąką owsianą z przyprawami.

5.Smaż na rozgrzanej patelni na małym ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek. Oliwę możesz rozprowadzić pędzlem sylikonowym na patelni tak aby pokryła ją równomiernie. Smaż sznycel z obu stron przez kilka minut.

6.Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

7.Podaj sznycel z kaszą gryczaną i ulubioną surówką.

Spróbuj również:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty