Tapenada to pasta z czarnych oliwek nadająca się świetnie jako dodatek do kanapek, jako przekąska do pieczywa lub grzanek jako przystawka na imprezę.
Składniki:
- 100g czarnych oliwek ze słoika odsączonych i bez pestek
- 10ml soku z cytryny
- garść natki pietruszki
- 20g oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
1.Jeśli posiadasz blender z pojemniczkiem z ostrzą to wrzuć wszystkie składniki do pojemniczka i zblenduj na jednolitą pastę. Jeśli nie posiadasz takowego blendera możesz użyć ręcznego. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w wąskiej misce i dokładnie zblendować aż do połączenia składników.
Propozycja podania: pasta świetnie pasuje do bagietki z szynką, pomidorkami i rukolą. Bagietkę posmaruj pastą z czarnych oliwek, nałóż szynkę oraz warzywa. Pasuje ona również świetnie do grzanek. Możesz przygotować grzanki i kilka past do wyboru, np. tapenadę, hummus i guacamole. Jest to świetna propozycja jako przystawka lub przekąska.
Spróbuj również: