Tapenada – pasta do pieczywa

IMG_2317
Czas czytania: < 1 min

Tapenada to pasta z czarnych oliwek nadająca się świetnie jako dodatek do kanapek, jako przekąska do pieczywa lub grzanek jako przystawka na imprezę.

Składniki:

  • 100g czarnych oliwek ze słoika odsączonych i bez pestek
  • 10ml soku z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • 20g oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1.Jeśli posiadasz blender z pojemniczkiem z ostrzą to wrzuć wszystkie składniki do pojemniczka i zblenduj na jednolitą pastę. Jeśli nie posiadasz takowego blendera możesz użyć ręcznego. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w wąskiej misce i dokładnie zblendować aż do połączenia składników.

Propozycja podania: pasta świetnie pasuje do bagietki z szynką, pomidorkami i rukolą. Bagietkę posmaruj pastą z czarnych oliwek, nałóż szynkę oraz warzywa. Pasuje ona również świetnie do grzanek. Możesz przygotować grzanki i kilka past do wyboru, np. tapenadę, hummus i guacamole. Jest to świetna propozycja jako przystawka lub przekąska.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju