IMG_3389
Czas czytania: < 1 min

Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami

Sładniki na spód:

  • 200g mąki orkiszowej
  • 1 jajo kurze
  • 100g masła lub oleju kokosowego
  • 50g ksylitolu

Kokosowy krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 100g wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • 40g mąki orkiszowej
  • 200g masła
  • słodzik, np. ksylitol
  • 30g płatków migdałów
Tarta z kremem kokosowym

Przygotowanie:

W misce umieść mąkę, ksylitol, miękkie masło i jedno jajko. Wyrabiaj ciasto mikserem a później dłońmi do połączenia składników. Zawiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.

W garnku z grubym dnem umieść mleko, wiórki kokosowe, słodzik, żółtka, mąkę i skrobię ziemniaczaną (lub proszku do budyniu). Trzepaczką energicznie wymieszaj składniki z jeszcze zimnym mlekiem. Następnie dodaj miękkie masło. Gotuj krem budyniowy na małym ogniu przez 10-15 minut co chwila mieszając aż zacznie gęstnieć.

Ciasto na spód wyłóż w foremkę o średnicy ok. 18-20cm tak aby równomiernie pokryło dno i trochę boków. Nakłuj widelcem powierzchnię tarty i wstaw ciasto do piekarnika na 20 minut w 190 stopniach.

Kolejno wyjmij foremkę z piekarnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie możesz gotowy krem budyniowy wlać na spód ciasta. Gotową tartę odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

Płatki migdałów upraż na średnim ogniu na suchej patelni aż się zarumienią. Tartę posyp urpażonymi migdałami.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty