Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami
Sładniki na spód:
- 200g mąki orkiszowej
- 1 jajo kurze
- 100g masła lub oleju kokosowego
- 50g ksylitolu
Kokosowy krem budyniowy:
- 500ml mleka
- 100g wiórków kokosowych
- 3 żółtka
- 40g skrobi ziemniaczanej
- 40g mąki orkiszowej
- 200g masła
- słodzik, np. ksylitol
- 30g płatków migdałów

Przygotowanie:
W misce umieść mąkę, ksylitol, miękkie masło i jedno jajko. Wyrabiaj ciasto mikserem a później dłońmi do połączenia składników. Zawiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
W garnku z grubym dnem umieść mleko, wiórki kokosowe, słodzik, żółtka, mąkę i skrobię ziemniaczaną (lub proszku do budyniu). Trzepaczką energicznie wymieszaj składniki z jeszcze zimnym mlekiem. Następnie dodaj miękkie masło. Gotuj krem budyniowy na małym ogniu przez 10-15 minut co chwila mieszając aż zacznie gęstnieć.
Ciasto na spód wyłóż w foremkę o średnicy ok. 18-20cm tak aby równomiernie pokryło dno i trochę boków. Nakłuj widelcem powierzchnię tarty i wstaw ciasto do piekarnika na 20 minut w 190 stopniach.
Kolejno wyjmij foremkę z piekarnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie możesz gotowy krem budyniowy wlać na spód ciasta. Gotową tartę odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
Płatki migdałów upraż na średnim ogniu na suchej patelni aż się zarumienią. Tartę posyp urpażonymi migdałami.
Spróbuj również: