Tarta to masa jajeczna z dodatkiem warzyw na spodzie z ciasta. Jeśli masz luźniejszy poranek – polecamy spróbować takiego śniadania i urozmaicić swoje menu.
Składniki na spód:
- 200g mąki orkiszowej bądź pszennej
- 70g masła
- 40g jogurtu naturalnego 2%
- 1 jajo kurze
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
- 100g jogurtu naturalnego 2%
- 2 jaja kurze
- sól, pieprz
- garść szpinaku świeżego bądź rozmrożonego
- 3-4 pomidory suszone
- 1 świeży pomidor
- szczypiorek
- 30g startej goudy

Sposób przygotowania:
1.Przytoguj foremkę o średnicy 18-20cm.
2.Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Wbij jajo kurze, dodaj jogurt naturalny i miękkie masło. Dokładnie miksuj do połączenia składników. Gotowe ciasto wyrób jeszcze chwilę dłońmi i rozwałkuj na blacie podsypując mąką.
3.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż gotowe ciasto do foremki. Nakłuj je delikatnie widelcem i wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 10 minut. Wyjmij go z piekarnika aby dodać farsz.
4.Farsz: jaja kurze roztrzep trzepaczką bądź mikserem. Dodaj jogurt naturalny, przyprawy i startą goudę. Wymieszaj do połączenia składników. Suszone pomidory pokrój w drobne paseczki i dodaj do masy wraz ze szpinakiem. Pomidora pokrój w cienkie plastry. Wylej gotową masę na spód, rozłóż równomiernie plastry pomidorów i posyp szczypiorkiem. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
Spróbuj również: