Tarta śniadaniowa ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i goudą

IMG_2629
Czas czytania: < 1 min

Tarta to masa jajeczna z dodatkiem warzyw na spodzie z ciasta. Jeśli masz luźniejszy poranek – polecamy spróbować takiego śniadania i urozmaicić swoje menu.

Składniki na spód:

  • 200g mąki orkiszowej bądź pszennej
  • 70g masła
  • 40g jogurtu naturalnego 2%
  • 1 jajo kurze
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na farsz:

  • 100g jogurtu naturalnego 2%
  • 2 jaja kurze
  • sól, pieprz
  • garść szpinaku świeżego bądź rozmrożonego
  • 3-4 pomidory suszone
  • 1 świeży pomidor
  • szczypiorek
  • 30g startej goudy

Sposób przygotowania:

1.Przytoguj foremkę o średnicy 18-20cm.

2.Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Wbij jajo kurze, dodaj jogurt naturalny i miękkie masło. Dokładnie miksuj do połączenia składników. Gotowe ciasto wyrób jeszcze chwilę dłońmi i rozwałkuj na blacie podsypując mąką.

3.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż gotowe ciasto do foremki. Nakłuj je delikatnie widelcem i wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 10 minut. Wyjmij go z piekarnika aby dodać farsz.

4.Farsz: jaja kurze roztrzep trzepaczką bądź mikserem. Dodaj jogurt naturalny, przyprawy i startą goudę. Wymieszaj do połączenia składników. Suszone pomidory pokrój w drobne paseczki i dodaj do masy wraz ze szpinakiem. Pomidora pokrój w cienkie plastry. Wylej gotową masę na spód, rozłóż równomiernie plastry pomidorów i posyp szczypiorkiem. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu