Mamy dla Ciebie niedzielne ciasto! Pachnie jesienią dzięki połączeniu jabłka z cynamonem. Budyń nadaje kremowej konsystencji a spód jest kruchy.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki orkiszowej bądź pszennej
- słodzik
- 90g masła
- 40g jogurtu naturalnego
- 2 żółtka jaj
Pozostałe składniki:
- 2 jabłka
- cynamon
- 500ml mleka 1,5%
- 40g proszku do budyniu bez cukru
- słodzik

Sposób wykonania:
1.Składniki na ciasto zmiksuj aż powstanie lepkie ciasto. Uformuj z niego kulkę i przełóż do foremki o średnicy 24-26cm. Ugniataj palcami tak aby ciasto równomiernie rozłożyć.
2.Wstaw spód do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach.
3.Następnie zagotuj 450ml mleka z dodatkiem słodzika. W pozostałej ilość mleka rozpuść w kubku proszek do budyniu i energicznie mieszając dolewaj do mleka.
4.Jabłka umyj i obierz. Pokrój w plastry i obtocz cynamonem.
5.Wyjmij ciasto z piekarnika nie wyłączając go. Wlej na spód budyń. Na budyniu ułóż wcześniej pokrojone jabłka. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut.