Tarta z budyniem i jabłkiem

IMG_2279
Czas czytania: < 1 min

Mamy dla Ciebie niedzielne ciasto! Pachnie jesienią dzięki połączeniu jabłka z cynamonem. Budyń nadaje kremowej konsystencji a spód jest kruchy.

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki orkiszowej bądź pszennej
  • słodzik
  • 90g masła
  • 40g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka jaj

Pozostałe składniki:

  • 2 jabłka
  • cynamon
  • 500ml mleka 1,5%
  • 40g proszku do budyniu bez cukru
  • słodzik

Sposób wykonania:

1.Składniki na ciasto zmiksuj aż powstanie lepkie ciasto. Uformuj z niego kulkę i przełóż do foremki o średnicy 24-26cm. Ugniataj palcami tak aby ciasto równomiernie rozłożyć.

2.Wstaw spód do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach.

3.Następnie zagotuj 450ml mleka z dodatkiem słodzika. W pozostałej ilość mleka rozpuść w kubku proszek do budyniu i energicznie mieszając dolewaj do mleka.

4.Jabłka umyj i obierz. Pokrój w plastry i obtocz cynamonem.

5.Wyjmij ciasto z piekarnika nie wyłączając go. Wlej na spód budyń. Na budyniu ułóż wcześniej pokrojone jabłka. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty