Tarta z porem, boczkiem i kolorową papryką

IMG_1907
Czas czytania: < 1 min

Tarta, również nazywana Quiche, to wytrawne ciasto kruche z masą jajeczną i dodatkami w postaci serów, mięsa i warzyw. Świetnie nadaje się na kolację lub obiad. Wypróbuj wersję z porem i boczkiem – to idealne połączenie.

Składniki na kruchy spód:

  • 250g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo kurze małe
  • 1 żółtko
  • 75g jogurtu naturalnego 2%
  • 250g masła
  • szczypta soli

Masa jajeczna:

  • 1 por
  • 5g oliwy z oliwek
  • 3 jaja kurze
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • dwie łyżki boczku pokrojonego w drobną kostkę

Sposób wykonania:

1.W misce wymieszaj suche składniki. Masło rozpuść w rondelku. Odstaw aby ostygło.

2.Do suchych składników dodaj jajka, jogurt naturalny i miskując dolewaj rozpuszczone masło.

3.Ciasto przełóż do małej foremki o średnicy max. 20cm.

4.Piecz spód w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut

5.Por posiekaj w paski, zeszklij na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodaj paprykę i delikatnie podsmaż z porem.

6.W misce roztrzep jajka z dodatkiem jogurtu naturalnego i przypraw. Dodaj pora, paprykę i boczek.

7.Wyjmij spód z piekarnika i zalej masą jajeczną. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 20-30 minut w 180 stopniach.

8.Gotową tartę podaj z rukolą lub ulubionym sosem.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu