Tarta, również nazywana Quiche, to wytrawne ciasto kruche z masą jajeczną i dodatkami w postaci serów, mięsa i warzyw. Świetnie nadaje się na kolację lub obiad. Wypróbuj wersję z porem i boczkiem – to idealne połączenie.

Składniki na kruchy spód:
- 250g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajo kurze małe
- 1 żółtko
- 75g jogurtu naturalnego 2%
- 250g masła
- szczypta soli
Masa jajeczna:
- 1 por
- 5g oliwy z oliwek
- 3 jaja kurze
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
- sól, pieprz
- 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- dwie łyżki boczku pokrojonego w drobną kostkę
Sposób wykonania:
1.W misce wymieszaj suche składniki. Masło rozpuść w rondelku. Odstaw aby ostygło.
2.Do suchych składników dodaj jajka, jogurt naturalny i miskując dolewaj rozpuszczone masło.
3.Ciasto przełóż do małej foremki o średnicy max. 20cm.
4.Piecz spód w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut
5.Por posiekaj w paski, zeszklij na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodaj paprykę i delikatnie podsmaż z porem.
6.W misce roztrzep jajka z dodatkiem jogurtu naturalnego i przypraw. Dodaj pora, paprykę i boczek.
7.Wyjmij spód z piekarnika i zalej masą jajeczną. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 20-30 minut w 180 stopniach.
8.Gotową tartę podaj z rukolą lub ulubionym sosem.
Spróbuj również: