Tiramisu dyniowe z cynamonem

IMG_3109
Czas czytania: < 1 min

Tiramisu kojarzy nam się z letnim deserem – ale co jeśli dodamy do masy serowej trochę dyni i cynamonu? Koniecznie wypróbuj zimową wersję tiramisu.

Składniki na 2 porcje:

  • 100g puree z dyni
  • 8 biszkoptów
  • 100ml kawy/espresso
  • 100g serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • słodzik (np. ksylitol)

Sposób przygotowania:

1.Jeśli nie posiadasz już wcześniej przygotowane puree z dyni to obierz dynie, pokrój na małe kawałki i ugotuj w garnku w wodzie przez ok 15 minut. Następnie odcedź dynię i zblenduj w pojemniczku na gładki mus.

2.Do puree z dyni dodaj mascarpone, cynamon, jogurt i słodzik. Dokładnie wymieszaj aż powstanie krem.

3.W filiżance lub słoiczku umieść na spodzie dwa biszkopty i zalej każdy biszkopt łyżeczką espresso tak aby się nasączyły.

4.Na biszkopty nałóż pierwszą warstwę serka dyniowego. Kolejno połóż dwa biszkopty, nasącz espresso i ponownie zakryj je drugą warstwą serka.

5.Tiramisu możesz udekorować z kakao albo pokruszonymi orzechami.

Spróbuj również:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty