Tiramisu kojarzy nam się z letnim deserem – ale co jeśli dodamy do masy serowej trochę dyni i cynamonu? Koniecznie wypróbuj zimową wersję tiramisu.
Składniki na 2 porcje:
- 100g puree z dyni
- 8 biszkoptów
- 100ml kawy/espresso
- 100g serka mascarpone
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g jogurtu naturalnego
- słodzik (np. ksylitol)

Sposób przygotowania:
1.Jeśli nie posiadasz już wcześniej przygotowane puree z dyni to obierz dynie, pokrój na małe kawałki i ugotuj w garnku w wodzie przez ok 15 minut. Następnie odcedź dynię i zblenduj w pojemniczku na gładki mus.
2.Do puree z dyni dodaj mascarpone, cynamon, jogurt i słodzik. Dokładnie wymieszaj aż powstanie krem.
3.W filiżance lub słoiczku umieść na spodzie dwa biszkopty i zalej każdy biszkopt łyżeczką espresso tak aby się nasączyły.
4.Na biszkopty nałóż pierwszą warstwę serka dyniowego. Kolejno połóż dwa biszkopty, nasącz espresso i ponownie zakryj je drugą warstwą serka.
5.Tiramisu możesz udekorować z kakao albo pokruszonymi orzechami.
Spróbuj również: