Tłuszcz – czy rzeczywiście taki zły jak go „malują”? Co wiąże się z jego niedoborem?

Selection of good fat saurces, copy space
Czas czytania: 2 min

Wiele osób zaczynając się odchudzać lub będąc na diecie postanawia zrezygnować z ważnego makroskładnika, którym jest tłuszcz. Czy to na pewno pomoże nam w osiągnięciu wymarzonej sylwetki oraz utrzymaniem naszego zdrowia na przyzwoitym poziomie?

Odpowiedź brzmi, nie.

Tłuszcz w naszym organizmie odgrywa niezwykle ważną rolę, szczególnie ważny jest on u kobiet (a to właśnie one eliminują go z diety najczęściej)

Czym jest ten makroskładnik i jakie pełni on role w naszym organizmie?

Tłuszcze zaraz obok węglowodanów są głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Dzielimy je na nasycone, nienasycone oraz tłuszcze trans.

Tłuszcze nasycone występują głownie w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy je m.in w tłustych mięsach, maśle, czy smalcu. W ich spożywaniu nie ma nic złego, jednak należy pamiętać by nie szaleć z tłuszczami nasyconymi, gdyż w nadmiarze skutkuje to podwyższeniem złego cholesterolu (LDL)

Tłuszcze nienasycone z kolei znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego oraz w tłustych rybach. Występują one m.in w olejach roślinnych, orzechach, pestkach, migdałach, czy też awokado.

To właśnie tłuszcze nienasycone powinny stanowić większą część podaży naszych tłuszczy w diecie. Są one doskonałym źródłem kwasów omega 3 i 6.

Dostarczając ich w odpowiednich ilościach naszemu organizmowi, możemy być pewni, że wcześniej, czy później zauważymy tego efekty.

Powinniśmy natomiast unikać tłuszczów trans. Nie powinny znajdować się na co dzień w naszej diecie. Oczywiście nie mówimy tu o drobnych wyskokach raz czy góra dwa na tydzień, wszystko jest dla ludzi.

Tłuszcze te przez to, iż bardzo podwyższają poziom złego cholesterolu,narażają nasz układ sercowo-naczyniowy, gdyż ich nadmiar w diecie zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę, co w skutku może doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.

Źródłem tych tłuszczy są przede wszystkim dania typu fast food, różnego rodzaju pączki, ciasta, oraz słodkie i słone przekąski.

A jakie role w naszym organizmie pełnią tłuszcze?

Tłuszcze odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Są one odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe przyswajanie witamin z grupy A, D, E oraz K oraz pełnią funkcję ochronną naszych narządów zewnętrznych. Przez to, że uczestniczą one w procesie przyswajania witamin, tak ważne jest, by podczas gdy chcemy cieszyć się zdrową skórą, lśniącymi włosami i mocnymi paznokciami nie unikać skrajnie źródeł tłuszczu. Wręcz przeciwnie – zadbać o to, by jego zdrowe źródła znajdowały się w naszej codziennej diecie.

Tłuszcze nienasycone tzw. „Dobre tłuszcze” wspierają działanie układu krwionośnego jak i nerwowego. Są one również odpowiedzialne za odpowiedni poziom cholesterolu w naszym organizmie. Warto również pamiętać iż tłuszcze uczestniczą w procesie wydzielania hormonów, dlatego tak ważne jest by szczególnie kobiety nie eliminowały tłuszczy całkowicie w swojej diecie. W przypadku kobiet niedobory tłuszczów skutkują bardzo często zaburzeniem cyklu miesiączkowego albo jej całkowitym zanikiem.

Podsumowując, tłuszcz jest makroskładnikiem, którego nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Nie powinniśmy go ograniczać, wręcz przeciwnie dbać o to by znajdował się w naszym jadłospisie w jak najbardziej jakościowym wydaniu.

Autor: Paulina Słodczyk

Polecamy także:

Ciężar pracy zdalnej – ból pleców coraz częstszym problemem w czasie pandemii – MEGAFORMA

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju