Tofu po azjatycku w sosie curry z cytrynowym kuskusem

IMG_2139
Czas czytania: < 1 min

Mamy coś dla fanów diety wege! Tofu świetnie komponuje się w azjatyckich daniach. Spróbuj naszą propozycję podania tofu w sosie kokosowym z papryką i cukinią. Tofu jest świetnym zamiennikiem mięsa również dla osób które pragną ograniczyć jego spożycie.

Składniki na sos curry z mleczkiem kokosowym:

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • curry, sól, pieprz, kolendra suszona
  • 100ml mleczka kokosowego
  • 150ml bulionu warzywnego (lub 100ml wody)
  • łyżka oliwy z oliwek

Pozostałe składniki:

  • 100g tofu
  • 100g kaszy kuskus
  • 80ml wrzątku + 20ml soku z cytryny
  • skórka ze startej cytryny
  • 1/2 cukini
  • 1/2 papryki
  • sól

Sposób wykonania:

1.Tofu pokrój w kostkę. Cukinię i paprykę umyj i pokrój również w kostkę lub paski. Rozłóż składniki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach.

2.Do 80ml wrzątku dolej 20ml soku z cytryny. Dodaj szczyptę soli oraz startą skórkę cytrynową do kuskusu i zalej go wrzątkiem z sokiem z cytryny. Odstaw pod przykryciem na kilka minut.

3.Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Smaż na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy z oliwek. Po chwili dorzuć uprzednio upieczone tofu i warzywa. Smaż przez 2-3 minut. Zalej całość mleczkiem kokosowym i bulionem warzywnym. Dodaj przyprawy i duś sos z warzywami pod przykryciem aż zgęstni.

4.Podaj kaszę kuskus z tofu w sosie curry z warzywami. Posyp natką pietruszki.

Spróbuj inny wege przepis:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju