Mamy coś dla fanów diety wege! Tofu świetnie komponuje się w azjatyckich daniach. Spróbuj naszą propozycję podania tofu w sosie kokosowym z papryką i cukinią. Tofu jest świetnym zamiennikiem mięsa również dla osób które pragną ograniczyć jego spożycie.
Składniki na sos curry z mleczkiem kokosowym:
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- curry, sól, pieprz, kolendra suszona
- 100ml mleczka kokosowego
- 150ml bulionu warzywnego (lub 100ml wody)
- łyżka oliwy z oliwek
Pozostałe składniki:
- 100g tofu
- 100g kaszy kuskus
- 80ml wrzątku + 20ml soku z cytryny
- skórka ze startej cytryny
- 1/2 cukini
- 1/2 papryki
- sól

Sposób wykonania:
1.Tofu pokrój w kostkę. Cukinię i paprykę umyj i pokrój również w kostkę lub paski. Rozłóż składniki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach.
2.Do 80ml wrzątku dolej 20ml soku z cytryny. Dodaj szczyptę soli oraz startą skórkę cytrynową do kuskusu i zalej go wrzątkiem z sokiem z cytryny. Odstaw pod przykryciem na kilka minut.
3.Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Smaż na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy z oliwek. Po chwili dorzuć uprzednio upieczone tofu i warzywa. Smaż przez 2-3 minut. Zalej całość mleczkiem kokosowym i bulionem warzywnym. Dodaj przyprawy i duś sos z warzywami pod przykryciem aż zgęstni.
4.Podaj kaszę kuskus z tofu w sosie curry z warzywami. Posyp natką pietruszki.
Spróbuj inny wege przepis: