Top 3 fit świątecznych deserów

b
Czas czytania: 2 min

W związku z tym, że święta już jutro, przedstawiamy Wam propozycję zdrowych, świątecznych deserów od naszej ekspertki Daisy Cieślak

🥥TARTA BOUNTY

Składniki na spód:

✔️100g herbatników bez cukru firmy Gullón (Lidl)
✔️50g masła
➡️Wrzucam do pojemniczka z blenderem i blenduje, aż powstaje piaskowata masa. Do okrągłej foremki wsypuje ciastka i ubijam łyżką aż powstanie jednolity spód.

Krem kokosowy:

✔️300ml mleka 0,5%
✔️100ml mleczka kokosowego light 5-7% (Lidl)
✔️20g wiórki kokosowe
✔️ 30g proszek do budyniu
✔️Słodzik
➡️Gotuję budyń w tradycyjny sposób na mleku i mleczku kokosowym. Na samym końcu dodaje wiórki. Dokładnie mieszam i wylewam na ciasteczkowy spód.

Polewa czekoladowa:
✔️40g czekolady gorzkiej minimum 70%
✔️100g mleczka kokosowego light 5-7%
➡️W rondelku rozpuszczam czekoladę w mleczku kokosowym i energicznie mieszam aż powstanie gęsta polewa. Dodaje polewę na masę budyniową.
Całość wstawiam do lodówki co najmniej na kilka godzin.🥰

__________________________

🍫KINDER COUNTRY w słoiku

Składniki na dwie porcje:

✔️250g twarogu chudego
✔️100ml mleka 0,5%
✔️Słodzik
✔️200ml mleczka kokosowego light
✔️40g gorzkiej czekolady
✔️10g ciemnego kakao
✔️20g zboża ekspandowane

➡️Twaróg blenduje z mlekiem i słodzikiem aż powstanie aksamitny krem.
W rondelku podgrzewam mleczko kokosowe i rozpuszczam w niej gorzką czekoladę, dodaje kakao i mocno mieszam. Odstawiam do ostudzenia. W słoiku przekładam na zmianę twarożek ze zbożem ekspandowanym i gęstą polewą czekoladową. Gotowe.😊


__________________________

🍓LEŚNY MECH w słoiku

Przepis na 4 desery:
✔️100g mąki orkiszowej
✔️100g szpinaku mrożonego lub świeżego
✔️Słodzik
✔️30g margaryny lub oleju rzepakowego
✔️2 jaja
Krem: ✔️500g serka do sernika w wiaderku 7,5% tłuszczu ✔️Słodzik ✔️aromat waniliowy

Białko ubijam na sztywną pianę. Mąkę, szpinak, żółtka i olej miksuje. Powoli łyżką dodaje ubite białka i delikatne łączę składniki. Ciasto wylewam do formy i piekę w 180° przez ok 30 minut. Serek miksuje z słodzikiem i aromatem waniliowym. Gotowe ciasto rozdrabniam widelcem, i przekładam je na zmianę z kremem w słoik. Możecie dodać truskawki lub granat do deseru.

Polecamy także:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu