Większość z nas miewa problem z dostarczaniem sobie dostatecznej ilości warzyw w posiłkach każdego dnia. Nie jest to proste, bo aby dostarczyć odpowiednią ich ilość, byłoby idealnie w każdym posiłku zawrzeć co najmniej małą porcję sałatki. Dodatkowo, czasem spożywamy warzywa w wersji smażonej, co często zabija obecne w nich witaminy, a przecież nikt nie będzie za każdym razem sprawdzać w Internecie, jak przygotować warzywa, by efekt obróbki termicznej nie był odczuwalny dla ich jakości.

Prawdopodobnie często słyszysz, że nie da się jeść za wielu warzyw. Jest to uproszczenie. Nie jest łatwo jeść za dużo warzyw, ale da się. Pamiętaj, że oprócz cudownych wręcz wartości odżywczych, warzywa mają też duże ilości błonnika i mogą powodować, zwłaszcza u osób nieprzyzwyczajonych, objawy takie jak wzdęcia czy bóle brzucha, biegunki, etc. Jak więc znaleźć złoty środek?
Mówi się, że dzienne minimum to 400-500 gramów owoców i warzyw. Jednak po pierwsze pilnujmy, by nie popaść tu w skrajności. Absolutnie nie zastępujemy całej tej ilości tylko owocami, które choć zdrowe, zawierają dużo cukrów prostych i podnoszą stężenie cukru we krwi, a przy tym często nie sycą nas na długo (u wielu słodki smak nawet zaostrza apetyt).
Po drugie, owoce warto traktować jako posiłek (konkretnie: jako przekąskę) właśnie ze względu na ich wysoką zawartość cukrów prostych. Warzywa zacznij traktować jako dodatek, który pojawia się w prawie każdym posiłku. Większość warzyw jest niskokaloryczna, więc nie zaburzy Twojego makro, za to dostarczy sporo składników mineralnych i witamin. Poza tym, warzywa stosowane jako dodatek do posiłków lepiej pozwalają przyswoić zawarte w nich witaminy (pamiętaj, że niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, więc połączenie warzyw z pełnowartościowym posiłkiem ułatwi ich przyswojenie).
Ponadto, jak do każdego innego nawyku, tak i do jedzenia warzyw warto przystosować się krok po kroku. To nie zadziała tak, że dziś nie jesz warzyw, a jutro sałatką zastępujesz każdy posiłek. Zacznij od dodania warzyw do jednego posiłku, potem do dwóch. Szukaj tych, które odpowiadają Ci smakiem albo poświęć kilka minut i sprawdź, w jakie witaminy są bogate – i wybierz te, których akurat potrzebujesz dla zdrowia.

Wreszcie, pamiętaj że warzywa i przetwory warzywne czy owocowe to nie to samo. Oczywiście, kiedy nie masz dostępu do surowych warzyw i owoców, warto sięgać po przetwory. Ale jeśli masz możliwość przygotowania ich samodzielnie – nie rób tego. Przetwory poddawane są silnej obróbce, nie tylko cieplnej, a wszelkie zalewy, w których występują czy to warzywa w słoikach czy owoce w puszkach mają wiele składników, które nie są niezbędne, a wręcz obniżają ich jakość i przyswajalność. Jedzenie owoców z puszki nie różni się wiele jakościowo od zjedzenia żelków owocowych – zalewa ma dużo cukru i zagęszczaczy.
Polecamy także: