Wege leczo z soczewicą i cukinią

IMG_2702
Czas czytania: < 1 min

Leczo to świetne rozgrzewające danie w okresie jesienno-zimowym. Wypróbuj je w wersji wegetariańskiej z soczewicą.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200g cukinii
  • 100g soczewicy czerwonej
  • 400g pomidorów z puszki
  • natka pietruszki
  • 1 marchew
  • 10ml oliwy z oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • sól, słodka papryka
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

1.Cebulę posiekaj drobno. Cukinię, marchew i paprykę pokrój drobno w kostkę lub plastry.

2.Rozgrzej dobrze głęboką patelnię i smaż na oliwie z oliwek cebulę, cukinię, marchew i paprykę przez 3-4 minuty. Dodaj surową soczewicę i smaż jeszcze przez chwilę.

3.Zalej całość pomidorami z puszki i wodą. Przypraw solą i słodką papryką i duś pod przykryciem przez 15 minut aż soczewica i warzywa zmiękną.

4.Odstaw patelnię z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze na 10 minut całe danie.

5.Podaj z posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie z pieczywem.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu