Biotyna, kwas foliowy i pirydoksyna – to tylko niektóre z witamin należących do grupy B. Są one niezbędne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Witaminy z grupy B w większości nie są magazynowane w organizmie. Tym samym, muszą być regularnie do niego dostarczane, aby nie doszło do niedoborów i związanych z nimi chorób. Najlepszym źródłem tych witamin (jak wszystkich witamin i minerałów) jest oczywiście odpowiednie pożywienie = odpowiednio zbilansowana dieta. Jeśli jednak jest ona niekompletna, pomocne mogą okazać się preparaty apteczne. Przyjrzymy się temu bliżej w poniższym artykule.
Witaminy z grupy B
Jest to różnorodna grupa związków, z których najważniejsze to: witamina B1 – tiamina, witamina B3 (lub inaczej witamina PP) – niacyna, witamina B5 – kwas pantotenowy, witamina B6 – pirydoksyna, witamina B9 – kwas foliowy i witamina B12 – kobalamina. Wszystkie witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, a ich nadmiar przyjmowany z pożywieniem wydalany jest z moczem. Z wyjątkiem witaminy B12 nie są magazynowane w organizmie. Trzeba je więc stale przyjmować z dietą, pamiętając o tym, że długie gotowanie i przetwarzanie posiłku znacząco zmniejsza w nim zawartość tych związków. Wchłanianie witamin jest dużo mniejsze również podczas nadużywania alkoholu.
Witamina B1 (tiamina) – rola w organizmie
– bierze udział w licznych procesach i reakcjach, w wyniku których dochodzi do powstania energii;
– uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, przez co jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania organizmu;
– umożliwia prawidłową pracę serca i całego układu krążenia.
*Znajdziemy ją w: chudym mięsie wieprzowym, produktach zbożowych, orzechach, drożdżach, czy białej fasoli.
*Skutki niedoboru:
– niedobór jest najczęściej skutkiem nadużywania alkoholu lub bardzo ubogiej diety;
– uczucie zmieszania, drażliwość, słaba koordynacja ruchów rąk i nóg, zmęczenie;
– zaburzenia pracy układu nerwowego, np. choroba beri-beri objawiająca się początkowo nadmiernym zmęczeniem, apatią, brakiem apetytu, następnie zaburzeniami pracy serca, bólami kończyn, a przy przedłużającym się niedoborze nawet paraliżem.
Witamina B3 (niacyna) – rola w organizmie
– umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego,
– z jej udziałem dochodzi do syntezy hormonów płciowych, insuliny, kortyzolu,
– uczestniczy w reakcjach prowadzących do wytwarzania energii.
*Znajdziemy ją w: cielęcinie, wołowinie, orzeszkach ziemnych, halibucie, łososiu, wędzonej makrela.
*Skutki niedoboru: pelagra – choroba skóry, charakteryzująca się jej nadmierną szorstkością i zaczerwienieniem, pęcherzami, przebarwieniami, stanami zapalnymi w jamie ustnej i na języku, biegunką, a w kolejnym stadium możliwe są dysfunkcje układu nerwowego i zaburzenia psychiczne.
Witamina B6 – rola w organizmie:
– bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek,
– ma swój udział w metabolizmie wielu niezbędnych dla organizmu substancji, m.in. białek, węglowodanów i cholesterolu,
– wpływa korzystnie na układ odpornościowy.
*Gdzie ją znajdziemy: produkty zbożowe, czerwona papryka, mięso z kurczaka, indyka, ziemniaki.
*Skutki niedoboru: stany zapalne skóry (podobne do pelagry), apatia, bezsenność, większa podatność na różnorodne infekcje, niedokrwistość, drżenie mięśni.
Witamina B7 – rola w organizmie:
– bierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych, glukozy i aminokwasów,
– jest potrzebna do produkcji keratyny, która odpowiada za mocne włosy i paznokcie,
– pomaga w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji.
*Gdzie ją znajdziemy: wątróbka, mleko, żółtko jaj, groch, kalafior, drożdże piwne, soja,
grzyby, orzechy.
*Skutki niedoboru: niedobór pojawia się bardzo rzadko, ponieważ biotyna występuje powszechnie w wielu produktach, zmniejszenie apetytu, blada i sucha skóra, wypadające włosy, odczuwalne zmęczenie i bóle mięśni oraz zaburzenia w pracy serca.
Witamina B9 – rola w organizmie:
– niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu – zapobiega wadom cewy nerwowej,
– umożliwia prawidłowy wzrost i rozwój komórek,
– bierze udział w procesie powstawania czerwonych krwinek.
*Gdzie ją znajdziemy: zielone warzywa liściaste np. szpinak, brukselka, sałata, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, podroby mięsne (głównie wątróbka), sery dojrzewające.
Uwaga: niestety, im posiłek jest bardziej przetworzony i poddany działaniu wysokiej temperatury, tym większe są straty tej witaminy – mogą one sięgać nawet 60-80 %.
*Skutki niedoboru: zwiększone ryzyko wad cewy nerwowej, niedokrwistość i inne zaburzenia ze strony układu krążenia.
Do witamin z grupy B należy jeszcze m.in. witamina B12, czyli kobalamina. Jako jedyny związek z tej grupy jest magazynowana w organizmie. Wśród tej grupy witamin, często wspominana jest również witamina B17 – amygdalina. Tak naprawdę nie należy ona do witamin, ponieważ nie spełnia ich definicji – nie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Posiłkując się suplementacją, w każdej aptece dostaniemy tabletki zawierające w jednej tabletce większość witamin z grupy B – witamina B complex. Takie wsparcie zalecane jest oczywiście osobom, które mogą nie dostarczać wystarczających ilości tych substancji z pożywieniem.
Zaleca się je również w przypadku kobiet stosujących tabletki antykoncepcyjne, które (w większości) potęgują niedobory witamin z grupy B (zwłaszcza B12).
Odpowiednia podaż witamin, to jedno z podstawowych wymagań do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te z grupy B w większości potrzebne są w niewielkich ilościach. Jednak ze względu na to, że nie jesteśmy w stanie ich magazynować, musimy przyjmować je ciągle. Zróżnicowana i pełnowartościowa dieta, to – jak zawsze – podstawa. Wsparcie suplementacyjne możemy wdrożyć po badaniach krwi, kiedy stwierdzone zostaną niedobory.
Jak sami widzimy, witaminy z grupy B są stanowią duży arsenał witaminowy i są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem.
Polecamy także: