Wołowina w sosie teriyaki z brokułem, papryką i makaronem

IMG_2649
Czas czytania: < 1 min

Jeśli lubisz kuchnię azjatycką ta pozycja to absolutny must! Polecamy wołowinę przyrządzić w wolny dzień i zamrozić w gotowe porcję które wystarczy dodaj do dania.

Składniki:

  • 250g chudej wołowiny
  • 500ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka sezamu
  • łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta startego imbiru
  • 60g makaronu świderki
  • 200g brokuła
  • 1 papryka czerwona

Sposób przygotowania:

1.Wołowinę pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. W garnku gotuj ją na bulionie warzywnym bądź wodzie na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Wołowina powinna się tak gotować przez ok 1,5 godziny.

2.Dodaj do wołowiny: oliwę z oliwek, sos sojowy, miód, czosnek i starty imbir. Brokuł i paprykę umyj, pokrój drobno i również dodaj do garna. Dokładnie wymieszaj całość i ponownie duś pod przykryciem 20-30 minut.

3.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4.Wołowinę w sosie teriyaki podaj z makaronem.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty