Jeśli lubisz desery, a zwłaszcza te, które można zabrać wszędzie ze sobą to kulki o smaku snickersa doskonale się sprawdzą! Są proste w wykonaniu i świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska. Mówi się o nich czasem kulki mocy. Spróbuj ich i daj nam znać czy czujesz po nich moc 😉
Składniki na kulki:
- 140g daktyli4 łyżki wody z moczenia daktyli
- 70g masło orzechowe50g ryż preparowany
- 50g zboża ekspandowane (np owies)słodzidło (np ksylitol
- Polewa czekoladowa:
- 20g oleju kokosowego
- 10g ksylitolu lub innego słodzidła
- 20g kakao lub gorzkiej czekolady opcjonalnie łyżka mleka jeśli polewa będzie zbyt gęsta.
Wykonanie:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Odlej wodę z daktyli do szklanki a namoczone daktyle zblenduj na gładką masę. Dodaj masło orzechowe i kilka łyżek wody z daktyli. Dokładnie wymieszaj składniki aż powstanie gęsty krem.
2. Mieszankę z daktyli i masła orzechowego wymieszaj z preparowanym ryżem i ekspandowanym zbożem aż do całkowitego połączenia składników. Ryż i zboża powinny być całkowicie pokryte kremem daktylowym.
3. Uformuj kulki i odstaw do lodówki na godzinę.
4. Olej kokosowy rozpuść w małym naczyniu w kąpieli wodnej. Dodaj kakao/gorzką czekoladę, słodzik i energicznie mieszaj. Jeśli polewa jest zbyt gęsta to dodaj łyżkę mleka. Schłodzone kulki polej polewą i odstaw na kolejne 30 minut do lodówki. Przechowuj w lodówce.

Polecamy również: