Zero waste – co to takiego? Element zdrowego stylu życia

Co to jest zero waste?
Czas czytania: 2 min

Zero waste to idea, której głównym założeniem jest niemarnowanie jedzenia. Zyskuje ona coraz większą popularność i staje się elementem zdrowego i ekologicznego stylu życia. Warto przyjrzeć się jej celom i zasadom, by choć w części wdrożyć je w życie.

W dzisiejszych czasach, podczas gdy w niektórych regionach na świecie ludzie wciąż umierają z głodu, codziennie tony jedzenia lądują na śmietnikach. Propagatorzy idei zero waste postulują, by minimalizować to zjawisko dbając o niemarnowanie żywności w gospodarstwach domowych. Jest to słuszna idea i wcale nie musi zahaczać o skrajności. Wystarczy kilka prostych sposobów, które sprawią, że jesteśmy w stanie ograniczyć wyrzucaną żywność o kilkadziesiąt procent. Dodatkowo działania te wspierają zdrowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia w ogóle.

Pomyśl, zanim kupisz

Większość pracy nad poprawą w zakresie niemarnowania jedzenie odbywa się zanim trafi ono do naszej kuchni. Przede wszystkim kupuj to, co na pewno zostanie zjedzone. Oszacuj ilość już wcześniej, a najlepiej rozplanuj wszystkie posiłki na kilka dni, aż do następnych zakupów. Jeśli większe zakupy robisz raz w tygodniu, zaplanowanie jadłospisu na cały tydzień nie jest skomplikowane. Po nabraniu odrobiny wprawy nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Zapisz na liście każdy posiłek i zastanów się, których produktów z listy składników brakuje ci do ich wykonania. Wpisz je na listę zakupów. Z kompletną tygodniową listą wybierz się do sklepu. Nie kupuj nic ponad to, co znajduje się na niej. W tym celu warto zadbać, by nie robić zakupów „na głodnego”.

Po tak zaplanowanych zakupach będziesz obserwować, jak w miarę upływu tygodnia w lodówce znikają poszczególne produkty i robi się miejsce na nową dostawę. Taki system pozwala minimalizować zarówno ilość wyrzucanego jedzenia, jak i niepotrzebnie wydanych pieniędzy. Co więcej dokładny plan jedzeniowy przyczynia się do zmniejszenia podjadania między posiłkami i spożywania niezdrowych przekąsek. Jeśli nie wpiszemy ich na listę i nie kupimy, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie wybierzemy się ponownie do sklepu specjalnie po nie, w chwili słabości.

Sposoby na nadmiar jedzenia w lodówce

Czasem oczywiście każdemu zdarza się mieć czegoś za dużo w lodówce lub przygotować ilość potrawy nie do przejedzenia dla domowników. Co wtedy zrobić, by dalej być w zgodzie z ideą zero waste? Po pierwsze polubić się z zamrażarką. Mrożenie jedzenia jest jednym z najzdrowszych sposobów przetrzymywania żywności. Traci ona wtedy niewiele wartości odżywczych, a można ją w ten sposób przechowywać naprawdę długo. Jest to także sposób na podtrzymanie zdrowego stylu odżywiania w sytuacjach, kiedy mamy bardzo mało czasu. Kuszą nas wtedy restauracje typu fast-food czy gotowe mrożonki z osiedlowego sklepu. Co oczywiste, nie są one dobrym pomysłem. Dużo lepiej jest wyciągnąć z zamrażalki własną mrożonkę i cieszyć się domową, zdrową kuchnią nawet w czasie, kiedy wydaje się to „nie do ogarnięcia”.

Jeśli twoja zamrażarka jest pełna lub nadmiarowe potrawy niespecjalnie nadają się do zamrożenia, możesz podzielić się nimi z sąsiadami lub osobami potrzebującymi. W Internecie funkcjonują sąsiedzkie grupy, w których członkowie ogłaszają, jakie potrawy mają do oddania. W wielu dzielnicach istnieją też jadłodzielnie, które przyjmują produkty i gotowe potrawy rozdzielając je następnie wśród potrzebujących. Warto również wiedzieć, jak zagospodarować resztki produktów, których nie udało nam się zużyć w całości. W Internecie znajdziesz na przykład masę przepisów zero waste, pokazujących, jak w kreatywny sposób wykorzystać produkty, które wydają się już do wyrzucenia, na przykład czerstwy chleb, ryż pozostały po przedwczorajszym obiedzie, czy bardzo dojrzałe lub nawet przejrzałe owoce.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty